Președintele Erdogan pleacă în Rusia, pentru o întâlnire cu Putin 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va face în 5 august o vizită de o zi în Rusia, la Soci, pe litoralul Mării Negre, transmite marţi agenţia Reuters.

Preşedinţia de la Ankara, care a făcut anunţul, nu a dat imediat alte detalii.

Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată la 19 iulie la Teheran, iar ţările lor tocmai au convenit cu Ucraina şi cu Naţiunile Unite să permită reluarea comerţului cu cereale ucrainene prin Marea Neagră, care a fost blocat de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, aminteşte AFP, citat de Agerpres. 

 

Erdogan, negociator activ între Ucraina și Rusia

 

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră.

Kievul şi Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

În termenii acestui acord, 'culoare securizate' vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care 'cele două părţi s-au angajat să nu le atace', a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.

Oficiali ONU citaţi de Reuters au declarat presei vineri că acordul ar urma să fie deplin operaţional în câteva săptămâni.

Negociatorii au renunţat la curăţarea Mării Negre de mine, instalate în special de ucraineni pentru a-şi proteja ţărmurile. 'Deminarea ar fi luat prea mult timp', a justificat ONU, care a precizat că "piloţi ucraineni" vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale.

Ucraina a indicat că exporturile sale vor începe în trei porturi - Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk - şi că speră să le crească numărul pe viitor.

Acordul va fi valabil timp de '120 de zile', respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanţi ai tuturor părţilor şi ai ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel