Țările unde oamenii trăiesc cel mai mult: Patru sunt din Europa

Narcis Popa / 14 sep 2018, 20:49 Salveaza PDF Comentarii
Femeie
Femeie

Copiii născuţi astăzi în ţări puternic dezvoltate sunt de aşteptat să trăiască 19 ani mai mult şi să petreacă şapte ani mai mult în şcoală decât omologii lor din naţiunile cel mai puţin dezvoltate, potrivit unui raport la Naţiunilor Unite publicat vineri.

Norvegia, Elveţia, Australia, Irlanda şi Germania ocupă primele cinci locuri în clasamentul anual de dezvoltare umană, care compară nivelurile de sănătate, educaţie şi venituri, scrie dpa.

Cifrele arată că, în general, oamenii trăiesc mai mult, studiază mai mult şi câştigă mai mulţi bani, dar există încă discrepanţe masive.

"În timp ce aceste statistici prezintă o imagine clară în sine, ele vorbesc şi despre tragedia a milioane de indivizi ale căror vieţi sunt afectate de inechitate şi oportunităţi pierdute, dintre care niciuna nu este inevitabilă", a declarat Achim Steiner, şeful Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Raportul citează ca factori-cheie inegalitatea de gen şi diferenţele în accesul la educaţie de calitate şi asistenţă medicală.

Minim 82 de ani în Norvegia 

Pe baza acestor date, un copil născut astăzi în Norvegia este de aşteptat să trăiască cel puţin 82 de ani şi să petreacă aproape 18 ani în şcoală, în timp ce în Niger, ţară situată la coada clasamentului, ar fi de aşteptat să trăiască 60 de ani şi să petreacă cinci ani în şcoală, potrivit raportului PNUD.

Pentru grupul de 58 de ţări cele mai dezvoltate este estimată o speranţă de viaţă de aproape 80 de ani, în timp ce în 38 de ţări cel mai puţin dezvoltate se aşteaptă ca locuitorii să trăiască puţin peste 60 de ani.

În ceea ce priveşte şcolarizarea, cei din ţările cele mai dezvoltate se aşteaptă în medie să-şi continue educaţia timp de 16 ani, comparativ cu nouă ani în statele mai puţin dezvoltate.

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

22 iul 2019, 06:49 in Știri
Horoscop, luni, 22 iulie 2019

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.24