Portul Nikolaev, de unde a plecat prima navă cu cereale ucrainene, bombardat masiv

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Prima navă cu cereale ucrainene a plecat în această dimineața din Odesa, încărcată cu porumb destinat Libanului. Vasul ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor mâine la prânz.

Turcia și Națiunile Unite sunt garanții acordului ruso-ucrainean privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Potrivit Kievului, alte 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de cereale sunt gata de plecare.

După repetate amânări, prima navă cu cereale ucrainene a părăsit luni dimineaţă portul Odesa, în termenii acordului ruso-ucrainean, mediat de turci, privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Vasul Razoni, care navighează sub pavilion Sierra Leone, cu destinația Liban, are o încărcătură de peste 26.000 de tone de porumb. Nimeni nu-şi face însă iluzii că, de acum înainte, exporturile Ucrainei vor fi sigure şi constante. Atacurile necontenite ale ruşilor asupra porturilor Odesa şi Nikolaev pun acordul sub semnul incertitudinii.

 

Portul Nikolaev este de câteva săptămâni bombardat masiv

 

Aflat pe drum către Odesa, portul Nikolaev este de câteva săptămâni bombardat masiv.

În cel mai recent atac, au fost avariate un hotel, un complex sportiv, două şcoli, o staţie de carburanţi şi o vilă somptuoasă.

Într-un conac au fost şi singurele victime. Omul de afaceri Oleksi Vadaturski, de 74 de ani, şi soţia lui Raisa se adăposteau în pivniţă când casa lor a fost lovită direct.

„Nu ştiu ce să fac. Îi uram pe ruşi. Mi-e greu să cred cum ne pot distruge vieţile într-o clipă. Nu mai suport, o să plec şi eu”, spune Maxim, locuitor din Nikolaev, conform Știrile PRO TV.

Autorităţile ucrainene cred că ruşii l-au vizat anume pe Vadaturski, proprietarul celei mai mari companii agricole din ţară, a cărui avere era estimată de către Forbes, în 2020, la 450 de milioane de dolari.

Vadaturski a fost decorat cu titlul de ”Erou al Ucranei” întrucât compania lui, Nibulon, a construit numeroase instalaţii de depozitare şi alte infrastructuri în vederea exportului de cereale.

 

„Sunt convins că ruşii au spioni în tot oraşul”

 

„Craterul acesta vă dă o idee despre forţa deflagraţiei. Sunt resturi azvârlite până aici şi toate ferestrele clădirii sunt spulberate”, spune Nic Robertson, corespondent CNN.

„Sunt convins că ruşii au spioni în tot oraşul, oameni care transmit informaţii despre ţintele de atacat, mai ales dacă văd vehicule militare şi soldaţi ucraineni”, a precizat Oleksandr Senkevych, primar Nikolaev.

În altă ordine de idei, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii aşteaptă de la ruşi autorizaţia oficială de acces la închisoarea Olenivka, din zona controlată de ruşi în estul Ucrainei. Joia trecută, acolo au fost ucişi 50 de prizonieri de război ucraineni, în majoritate membri ai regimentului Azov, într-un atac pentru care Rusia şi Ucraina se învinuiesc reciproc.

Crucea Roşie a cerut acces „în toate locurile unde au fost duşi morţii şi răniţii''. Moscova invocă un atac ucrainean cu lansatoarele americane Himars. Kievul, în schimb, denunţă o crimă de război deliberată a ruşilor, menită să ascundă urmele abuzurilor asupra prizonierilor de război şi să compromită forţele armate ale Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel