Portugalia. Guvernul va REVIZUI programul „golden visa” pentru a stimula crearea de noi locuri de muncă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Guvernul portughez va revizui programul 'golden visa', care prevede acordarea unor permise de rezidenţă unor investitori din afara Uniunii Europene, în ideea redirecţionării investiţiilor dinspre piaţa imobiliară a marilor oraşe spre zonele depopulate şi pentru a crea noi locuri de muncă, transmite Reuters.

 

Programul 'golden visa', destinat străinilor dispuşi să investească 250.000-500.000 de euro în Portugalia, a atras investiţii în valoare de 4,8 miliarde euro de la lansarea sa în 2012 şi până în prezent. Cu toate acestea, 90% din aceste investiţii au mers spre piaţa imobiliară, ducând la creşterea preţurilor locuinţelor şi chiriilor pentru localnici în principalele două oraşe: Lisabona şi Porto.

Datele oficiale arată că doar 17 investitori din cei aproape 8.000 de beneficiari ai programului 'golden visa' au ales să investească în companii portugheze.

În ultimele zile, Guvernul de la Lisabona a anunţat mai multe iniţiative pentru cel de-al doilea mandat al său, una fiind planul de revizuire a programului 'golden visa' în ideea de a răspândi investiţiile de-a lungul întregului teritoriu al Portugaliei. Obiectivul autorităţilor este ca banii din programul 'golden visa' să meargă spre "regiunile cu o densitate redusă a populaţiei precum şi spre activităţile care conduc la crearea de locuri de muncă şi revigorarea zonelor urbane şi a moştenirii culturale".

 

Cea mai populară opţiune, achiziţionarea unei proprietăţi imobiliare

 

În prezent, cei care doresc să participe la acest program au la dispoziţie diverse opţiuni de investiţii, inclusiv investiţii de 250.000 de euro în artă şi cultură, 350.000 de euro în proiecte de cercetare ştiinţifică sau pur şi simplu înfiinţarea a 10 noi locuri de muncă în Portugalia prin investiţii într-o companie locală.

Cu toate acestea, cea mai populară opţiune este achiziţionarea unei proprietăţi imobiliare în valoare de cel puţin 500.000 de euro sau, dacă este vorba de o proprietate mai veche de 30 de ani, cu o valoare de 350.000 de euro pentru a încuraja fenomenul de regenerare urbană.

Majoritatea celor 7.960 de investitori care participă la programul 'golden visa' sunt din China.

 

20.000 de persoane au obţinut permisul de rezidenţă în Portugalia

 

Victoria Li, care în ultimii cinci ani a lucrat cu companii chineze pentru a coordona investiţiile imobiliare în Portugalia ale unor rezidenţi chinezi interesaţi de obţinerea permisului de rezidenţă în Europa, are îndoieli că investitorii chinezi vor lua în considerare alte opţiuni.

„Oamenii nu sunt interesaţi să facă investiţii în altceva decât case. Este prea riscant şi nu văd potenţialul de creştere în alte sectoare decât turismul. Ei fac acest lucru pentru a obţine vize pentru ei şi copii lor nu pentru investiţii", a spus Victoria Li.

Un număr de aproximativ 20.000 de persoane au obţinut permisul de rezidenţă în Portugalia graţie programului 'golden visa', dintre care peste 15.000 sunt persoane dependente de investitori.

În primele nouă luni ale acestui an investiţiile chineze în cadrul programului 'golden visa' au scăzut cu 11% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în linie cu încetinirea investiţiilor străine directe chineze în întreaga Europă. În schimb, investiţiile brazilienilor au crescut cu 46,5% în ritm anual.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel