Portugalia anunţă ajutoare pentru familii în valoare de 2,4 miliarde de euro

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
sursa foto: Antonio Costa / Facebook
sursa foto: Antonio Costa / Facebook

Guvernul portughez a dezvăluit luni un pachet de măsuri pentru a ajuta familiile să facă faţă inflaţiei, în valoare de 2,4 miliarde de euro, care va include în special o reducere a taxelor pe energie, notează AFP.

Executivul socialist plănuieşte, de asemenea, un ajutor direct pentru familii şi o creştere extraordinară a pensiilor, a declarat premierul portughez, Antonio Costa, într-o conferinţă de presă. Acest program de opt măsuri numit 'familiile mai întâi' a fost estimat la 2,4 miliarde de euro (aproximativ 1% din PIB-ul ţării) şi se adaugă sumei de 1,6 miliarde de euro ajutoare deja plătite până în septembrie.

'Au trecut treizeci de ani de când nu am mai văzut o creştere atât de netă şi bruscă a costului vieţii', a precizat Antonio Costa, preconizând în acelaşi timp 'multă prudenţă pentru a nu alimenta o spirală inflaţionistă'.

Guvernul plănuieşte astfel să plătească un cec de 125 de euro de persoană, majorat cu 50 de euro pentru fiecare copil, portughezilor care câştigă până la 2.700 de euro brut lunar. Pensionarii vor primi un supliment echivalent cu jumătate din pensia lor lunară.

Portugalia anunţă ajutoare pentru familii în valoare de 2,4 miliarde de euro

 

Executivul, cu majoritate absolută în parlament, va cere deputaţilor să voteze pentru o reducere a TVA-ului la energie electrică, de la 13 la 6%, şi va prelungi până la sfârşitul anului reducerea taxelor la carburanţi deja în vigoare.

Antonio Costa a mai anunţat pentru anul viitor un plafon de 2% la majorarea chiriilor şi îngheţarea tarifelor transportului în comun. În Portugalia, preţurile de consum au crescut în august cu 9% pe un an, potrivit unei estimări provizorii a Institutului naţional de statistică.

Guvernul va anunţa în curând ajutoare pentru companii, care vor fi acordate după întâlnirea miniştrilor europeni ai energiei, programată vineri la Bruxelles, pentru a face faţă creşterii preţurilor la energie electrică.

Guvernatorul Băncii Portugaliei, Mario Centeno, a avertizat vineri cu privire la riscul de 'promovare a unor măsurilor prociclice', care ar încuraja inflaţia, într-un context de 'creştere economică cu şomaj istoric scăzut' şi creştere a salariilor 'cu aproximativ 4% in medie'.

PIB-ul Portugaliei a stagnat în al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni ale anului, crescând cu 7,1% pe un an, în timp ce rata şomajului a continuat să scadă în iulie, la 5,9%, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel