Polonia ia în considerare expulzarea a 45 de diplomați ruși

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Polonia și țările baltice se deplasează spre Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski
Polonia și țările baltice se deplasează spre Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski

Serviciile speciale ale Poloniei au cerut, miercuri Ministerului de Externe, să expulzeze 45 de diplomați ruși. Se presupune că unii dintre ei lucrau pentru serviciile secrete sub acoperirea activității diplomatice, a declarat purtătorul de cuvânt Stanislaw Zaryn.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că ambasadorul Rusiei a fost chemat la ministerul de externe.  Deciziile privind măsurile viitoare vor fi anunțate după întâlnire, scrie Reuters.

Veștile au ajuns cu rapiditate la Moscova. Agenția de presă RIA a transmis, citând Ministerul rus de Externe, că Rusia va riposta dacă diplomații săi sunt expulzați din Polonia.

 

Zece diplomați ruși, expulzați, printr-o decizie coordonată, de statele baltice 

 

Letonia, Lituania și Estonia au expulzat, săptămâna trecută, în total 10 diplomați ruși, au anunțat ministerele lor de externe. Diplomaţii au fost expulzaţi într-o mişcare coordonată „în legătură cu acţiuni care sunt contrare statutului lor diplomatic şi luând în considerare agresiunea rusă în desfăşurare din Ucraina”, a precizat pe Twitter şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics.

Lituania a expulzat patru diplomaţi, în timp ce Letonia şi Estonia, câte trei, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Ministerul de Externe al Estoniei a explicat într-un comunicat că i-a expulzat pe diplomaţi deoarece „au subminat direct şi activ securitatea Estoniei şi au răspândit propagandă care justifica acţiunea militară a Rusiei”. Ministerul de la Tallinn a precizat că „activitatea persoanelor în cauză reprezintă o încălcare a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și, prin urmare, trebuie să părăsească Estonia în termen de 72 de ore”.

Lituania a precizat că expulzările pe care le-a decis au fost făcute „în semn de solidaritate cu Ucraina”. „Serviciile speciale rusești sunt implicate în mod activ în planificarea și executarea invaziei militare din Ucraina, amenințând nu numai securitatea Ucrainei, ci și pe cea a Lituaniei”, arată comunicatul ministerului lituanian, potrivit CNN.

Letonia a anunțat că persoanele declarate „non gratae” trebuie să părăsească teritoriul țării până la data de 23 martie, ora 23:59. Contactat de Reuters, Ministerul de Externe al Rusiei nu a fost disponibil deocamdată pentru comentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel