Planul UE de redresare în valoare 750 de miliarde euro, BLOCAT în Germania

Liviu Ludovic / 26 mar 2021, 22:57 Salveaza PDF Comentarii

Curtea Constituţională din Germania a suspendat, în vederea examinării, procedura de ratificare a Fondului Uniunii Europene de relansare postpandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, după sesizări privind neconstituţionalitatea, dar Comisia Europeană speră că impasul va fi depăşit. 

"Textul de lege nu trebuie parafat de preşedintele Germaniei", a stabilit vineri Curtea Constituţională, în contextul în care Planul "Viitoarea Generaţie UE" se apropie de finalizarea procedurii de aprobare în Parlament.

Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) şi un grup civic condus de politicianul Bernd Lucke contestă ideea asumării în comun a datoriilor suverane în cadrul Uniunii Europene şi argumentează că Bruxellesul este obligat să ofere un buget comunitar echilibrat, astfel că Fondul de relansare, care prevede inclusiv credite, ar fi o "încălcare a tratatelor europene", conform publicaţiei Ouest-France şi site-ului Politico.eu.

"Viitoarea Generaţie UE" ar urma să aibă un cuantum de 750 de miliarde de euro

 

Fondul UE de relansare postpandemie, "Viitoarea Generaţie UE", ar urma să aibă un cuantum de 750 de miliarde de euro, dintre care 390 de miliarde de euro sunt acordate ca granturi, iar 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, garantate în comun de statele membre UE.

Comisia Europeană este încrezătoare că impasul va fi depăşit

"Am aflat de ordinul Curţii Constituţionale germane privind aprobarea în virtutea procedurii resurselor proprii. Comisia Europeană este convinsă de legalitatea deciziei în baza resurselor proprii", a reacţionat Comisia Europeană, declarându-se "încrezătoare" că instanţa constituţională germană va lua rapid o decizie favorabilă.

"Obiectivul UE rămâne asigurarea finalizării procedurii de ratificare în toate statele membre până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru", subliniază Comisia Europeană, potrivit agenţiei Reuters, preluată Agerpres.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy