Pfizer a redus livrările de vaccin în unele țări din UE, inclusiv în România

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccin COVID-19 în unele țări ale UE în această săptămână, au declarat joi oficiali guvernamentali, relatează Reuters.

România a obținut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate urmând să vină treptat, până la sfârșitul lunii martie, iar livrările urmează să revină la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

O situație similară este în Polonia, care a primit luni 176.000 de doze, o scădere de aproximativ 50% față de ceea ce era de așteptat, au spus autoritățile.

Guvernul ceh se pregătea pentru reducerea livrărilor, încetinindu-și campania de vaccinare. „Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a a vaccinărilor”, a declarat ministrul sănătății Jan Blatny reporterilor, livrările Pfizer scăzând cu aproximativ 15% în această săptămână și cu până la 30% în următoarele două săptămâni.

 

Norvegia are o rezervă de vaccin

 

Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să comenteze reducerile dincolo de declarația lor săptămâna trecută, care a anunțat reduceri ale livrărilor în timp ce intensifică producția în Europa.

Unele țări consideră că se pot descurca. Norvegia are o rezervă de vaccin și va continua să administreze doze conform planificării, a declarat organismul de sănătate publică.

Compania farmaceutică a declarat Bulgariei și Poloniei că va înlocui dozele lipsă, au spus oficiali de rang înalt.

Dar Institutul Seric din Danemarca a declarat că scăderea de 50% a dozelor din această săptămână va duce la o deficiență de 10% în primul trimestru.

 

Italia amenință cu acțiuni legale împotriva Pfizer

 

Între timp, Italia amenință cu acțiuni legale împotriva Pfizer, comisarul special pentru COVID-19, Domenico Arcuri, declarînd că țării i s-a spus să se aștepte la o reducere de 20% săptămâna viitoare, după reducerea aprovizionării din această săptămână cu aproape 30%.

Oficialii spun că reducerile le subminează eforturile de a-și inocula cetățenii și de a limita pandemia care a ucis peste 2 milioane de oameni.

La această situație se adaugă îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu seringi speciale necesare pentru extragerea a șase doze din fiecare flacon din poza lui Pfizer.

 

Agenția europeană de supraveghere a bolilor, avertisment

 

Agenția europeană de supraveghere a bolilor a avertizat joi că trei variante ale coronavirusului apărut în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia vor duce la mai multe infecții cu COVID-19 și la creșterea spitalizărilor și deceselor.

În Ungaria, unde autoritățile au aprobat utilizarea vaccinurilor AstraZeneca și Sputnik V produs de Rusia, înaintea autorității de reglementare din UE, un înalt oficial a solicitat Bruxellesului să încerce să se asigure că livrările de la Pfizer respectă programul.

Problema s-a răspândit și în țările din afara UE. Canada se confruntă cu întârzieri, la fel și Elveția, unde Cantonul Grisons de munte a primit doar 1.000 de doze de la Pfizer săptămâna aceasta, în loc de cele 3.000 pe care le anticipase.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel