Petre Daea, ieşire NERVOASĂ în DIRECT, la Digi24: "Luaţi-o ÎNCET cu mine!"

Andreea Cosma / 26 oct 2019, 18:42 Salveaza PDF Comentarii

Comisia Europeană nu a luat decizia de a interzice exportul de carne de porc din România, chiar dacă în ţara noastră există foarte multe restricţii din cauza prezenţei pestei porcine, a declarat, sâmbătă, ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, care a avut o reacţie nervoasă în timpul unei intervenţii la Digi24.

"Moderator TV: Trebuie să prezentaţi un plan de măsuri anti pesta porcină?

Petre Daea: Luaţi-o încet cu mine. Eu stăpânesc fenomenul. M-aţi chemat să informez opinia publică? Să informez România? Vă rog să mă ascultaţi.

Moderator TV: Trebuie să prezentaţi un plan de măsuri anti pesta porcină?

Petre Daea: M-aţi chemat să vă explic. Nu există niciun fel de situaţie. Şi nici nu va fi în România. Indiferent dacă e sau nu pesta porcină, exportul se face de producătorii agro alimentari cu un regim sanitar veterinar bine instituit cu norme europene. Toate ţările din UE care au pestă, şi-s foarte multe, comercializează produse din carne de porc.

Moderator TV: Noi prezentăm o informaţie. În acest moment, 25 de judeţe din România nu pot să exporte carne în UE

Petre Daea: Nu există aşa ceva. Există prezenţa virusului în 25 de judeţe, dar sunt pe focare izolate şi nu pe tot judeţul. La nivelul României în doar 2,3 la sută din UAT-uri e prezent virusul. E o molimă extrem de periculoasă la nivelul întregii planete, Europa se confruntă de mult. (...) Nu se va interzice pentru că nu e temei tehnic sau juridic în România

(...)

Moderator TV: Telespectatorii văd o hartă făcută de Comisia Europeană. Apar acolo zone de risc în funcţie de care se iau măsuri de combatere şi sunt niveluri de restricţie unde România e în zona roşie.

Petre Daea: România e în zona roşie pentru a lua măsuri. Zona roşie e desenată pentru mişcările de animale. Sunt anumite restricţii, în România sunt foarte multe, de aceea acea culoare roşie, dar nu toată ţara e ocupată de pesta porcină.

(...)

Moderator TV: Aţi spus săptămâna trecută că sunt oameni care nu au înţeles pericolul real al acestui virus. Ne spuneţi aşadar că Bruxelles, deşi le-aţi spus producătorilor că există pericolul impunerii interzicerii de export, veţi convinge Bruxelles să nu pună această interdicţie?

Petre Daea: Toată ţara trebuie să se apere. E o situaţie pe care o putem ţine sub control dacă interpretăm corect acest fenomen. Nu există o asemenea situaţie. Nu există o interzicere a ieşirii preparatelor în afara ţării. E adevărat că prezenţa acestui virus creeaza foarte multe probleme motiv pentru care am pus în discuţie public un ordin pentru a stabili dimensiunile exploataţiei pentru a intra în rânduială", potrivit Digi24.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ultimele date, comunicate pe 11 octombrie, arătau că pesta porcină africană evoluează în 337 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A), în scădere faţă de 24 septembrie când au fost raportate 1.223 focare. 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy