Peste 6.000 de morţi şi 9.000 de dispăruţi în Libia, la Derna, după trecerea ciclonului Daniel

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Libia, devastată de uraganul Daniel, inundații, orașe distruse și mii de morți. Sursa foto: freepik.com
Libia, devastată de uraganul Daniel, inundații, orașe distruse și mii de morți. Sursa foto: freepik.com

Situaţia catastrofală cu care se confruntă ţara nu cedează după sosirea acestei furtuni tropicale, care a ajuns în nord-estul ţării duminica trecută

rica de Nord a fost lovită de dezastre naturale în ultimele zile. Deşi bilanţul morţilor în Maroc după teribilul cutremur de vineri se apropie de 3.000, în Libia, o ţară din apropiere, numărul deceselor din cauza ciclonului Daniel, care a traversat nord-estul ţării duminică trecută, a ajuns la 6.238, în timp ce numărul celor dispăruţi a depăşit 9.100 doar în oraşul Derna, cel mai afectat, conform cifrelor provizorii ale autorităţilor care controlează estul ţării.

Derna este al patrulea oraş ca mărime din ţară, cu 120.000 de locuitori, şi este înconjurat de un lanţ muntos, fapt care l-a făcut inaccesibil pe uscat încă de duminică, fără electricitate sau servicii de telecomunicaţii. Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă şi Urgenţe, Osama Ali, a calificat situaţia drept "tragică" şi a subliniat dificultăţile echipelor de salvare în faţa împărţirii oraşului în două părţi după prăbuşirea a două baraje care au eliberat peste 33 de milioane de litri de apă în centrul capitalei, inundând zonele rezidenţiale, podurile şi drumurile în calea lor.

Responsabilul a mulţumit experienţei în gestionarea dezastrelor naturale a echipelor internaţionale sosite în ţară în ultimele ore, precum şi echipelor de investigaţii criminalistice pentru munca de identificare a sutelor de cadavre care se aglomerează pe coaste şi în pieţele publice aşteptând să fie transferate la morgile municipiilor învecinate, potrivit La Razon. 

Lipsa resurselor i-a obligat pe salvatori să scoată sute de victime din dărâmături cu ustensile de uz casnic şi să le îngroape în gropi comune din cimitirul Martouba, la aproximativ douăzeci de kilometri distanţă. Guvernul de Unitate Naţională (GUN), cu sediul la Tripoli şi recunoscut de comunitatea internaţională, Tareq al Kharaz, a dezvăluit că 1.300 de cadavre au fost deja identificate şi îngropate, în timp ce familii întregi sunt date dispărute din cauza ploilor torenţiale, ceea ce face dificilă munca de recunoaştere.

Consiliul de Miniştri a aprobat, marţi, alocarea unui buget de 384 de milioane de euro pentru fondul de reconstrucţie pentru Benghazi şi Derna şi 96 de milioane de euro pentru victime odată ce se va efectua un recensământ în zonele declarate avariate din Derna, Benghazi, Al Bayda, Al Marj şi Soussa, titrează Rador Radio România. 

După ce a lovit Grecia şi Turcia, ciclonul Daniel a fost retrogradat la o furtună subtropicală pe 9 septembrie şi a început să slăbească luni în această zi, în timp ce se îndrepta către Egiptul vecin, potrivit unui raport al Centrului Meteorologic Regional Arab. Autorităţile adverse din estul şi vestul ţării, care împart puterea executivă, au cerut comunităţii internaţionale ajutor umanitar în această zi şi au decretat trei zile de doliu naţional pe întreg teritoriul Libiei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel