Peste 45.000 de români au ales pensia din străinătate în locul celei din România: Diferență uriașă între sumele primite

Peste 45.000 de români au ales să se pensioneze în țările unde au muncit în ultimii ani. Diferența între ceea ce primesc în alte țări față de dreptul cuvenit în România este considerabilă.

Peste 45.000 de români care au muncit și aici și în străinătate pot face o comparație directă între pensia de la noi și cea din țările vestice.Cei mai mulți trăiesc în Germania, Italia și Spania, unde banii încasați de vârstnici sunt și de 3 ori mai mulți ca aici. Există inclusiv pensionari români care stau în țări însorite ca Malta, Cipru și Grecia.

În România, pensia medie este de 1.650 de lei, adică de aproximativ 330 de euro. Asta în vreme ce în Spania ori Italia, vârstnicii iau și de trei mai mult.

”Pe munca pe care am făcut-o în România iau 1.100 de lei, deci sunt 200 de euro, și calculată ca vechime, armată, studenție, facultate, am 21 de ani. În Italia, neavând 20 de ani munciți, atunci o să iau minim - 580- 600 de euro”, spune Romulus Popescu, un român care  se pregătește să devină pensionar și în Italia, citat de Știrile Pro Tv.

45.000 de români au ales pensia din străinătate în locul celei din România

 

 ”Un profesionist, cum am fost eu, iese la pensie cu aproximativ 2.000- 2.500 de euro în Italia. Am ieșit la pensie cu 2.800 de lei, deci 550 de euro. Ca să trăiesc în Italia, norocul meu e că am o pensie de la soțul meu mort, care mă ajută, am 610 euro”, afirmă Claudia Tocaru, o româncă stabilită de mulți ani în Italia. Primește pensie din România pentru o vechime de 35 de ani ca doctor inginer chimist, dar și o pensie de urmaș în Italia.

„O persoană care lucrează într-un regim mai normal, ca muncitor, ca operator în diverse domenii, iese la pensie cam cu 1.300-1500 și nu este o pensie rea. Trăiești decent și te mai și plimbi”, afirmă Emilia Stoica, președintele Ligii Românilor din Italia: ”

Aproape 2.500 de români își primesc pensia în Italia pentru cât au muncit în România înainte să plece din țară. Alți 4.000- în Spania. Cei mai mulți – 33.000 - sunt în Germania și în Ungaria.

În total, aproape 47.000 de romani stabiliți în alte state europene își încasează acolo banii cuveniți, arată datele Casei de Pensii transmise la solicitarea Știrilor ProTv.

Continuarea, pe Știrile Pro Tv.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy