Perioada pentru acordarea consultațiilor medicale la distanță, prelungită în România

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Executivul a aprobat în ședința de joi, 17 decembrie 2020, o hotărâre de guvern privind prelungirea termenului de acordare a consultațiilor la distanță. Conform documentului, la fel că în cazul programelor naționale de sănătate, contractul-cadru care reglementează condițiile de acordarea a asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivele medicale se prelungește până la 31 martie 2021.

Mai mult, se asigura cadrul legal pentru decontarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale contractate pentru trimestrul I al anului 2021, care se va realiza prin acte adiționale la contractele derulate în anul 2020 de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii. În contextul epidemiei cu virusul SARS-CoV-2, tot până la 31 martie 2020 vor fi introduse reglementări pentru asigurarea unui acces neîntrerupt și facil al pacienților la asistență medicală.

Astfel, vor putea fi acordate, în continuare consultații medicale la distanță acordate în asistență medicală primară și ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare, și vor fi validate fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia deoarece sunt considerate consultații acordate în regim off-line.  Și serviciile de sănătate conexe actului medical furnizate de  psiholog și logoped prevăzute în pachetul de servicii de baza din asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice pot fi acordate și la distanță - prin mijloace de comunicare la distanță.

 

Pacienții simptomatici COVID, consultații la distanță 



Pentru consultațiile la distanță din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare, precum și cele de îngrijiri paliative în ambulatoriu nu va fi necesară prezentarea biletului de trimitere. De asemenea, pacienții simptomatici, pentru manifestări clinice sugestive pentru COVID-19, vor beneficia, în continuare, de consultații, inclusiv consultații la distanță ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, care pot fi acordate de medicii de familie și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații/ora.

Numărul maxim de consultații acordate la nivelul furnizorilor de servicii medicale în asistență medicală primară și din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice va fi de maximum 8 consultații pe ora/medic, cu posibilitatea acordării de către medicul de familie a două consultații/luna/pacient cu boli cronice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel