Pericolul pe care îl ascund piscinele: dacă simți un miros puternic de clor ar trebui să ieși imediat din ea

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Pericolul pe care îl ascund piscinele: dacă simți un miros puternic de clor ar trebui să ieși imediat din ea / Foto: Unsplash
Pericolul pe care îl ascund piscinele: dacă simți un miros puternic de clor ar trebui să ieși imediat din ea / Foto: Unsplash

Dacă vă băgați în piscină pentru un antrenament sau dacă înotați în vacanța de vară, ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte de a face o baie dacă piscina miroase prea mult a clor.

Pentru unii, acesta poate fi iritant pentru ochi sau piele, iar cei mai mulți dintre noi vor recunoaște cu siguranță mirosul caracteristic al produsului chimic care se află în apa din piscină pentru a o menține frumoasă și curată.

Cu toate acestea, dacă simțiți prea mult acest miros recognoscibil, piscina în care urmează să intrați în vacanță ar putea fi orice altceva decât atât.

Vezi tu, acel "miros de piscină" pe care probabil că ți-l poți imagina deja în nări chiar acum nu este de fapt cauzat de clorul din apă, deoarece acesta nu tinde să producă un miros foarte puternic.

Ceea ce cauzează mirosul sunt niște lucruri numite cloramine, iar acestea sunt ceva la care s-ar putea să vreți să vă gândiți.

Asta pentru că ele sunt produse cu adevărat doar atunci când clorul din apă reacționează cu transpirația, uleiurile naturale ale corpului și urina celor din piscină.

Cu cât o piscină miroase mai puternic, cu atât poate fi contaminată mai tare de urină

Iată care este știința din spatele acestui lucru. Clorul reacționează cu ionii de hidrogen ai amoniacului, numărul de ioni dictând ceea ce se creează.

Cu un singur ion veți obține monocloramină, cu doi veți obține dicloramină, iar cu trei veți obține tricloramină.

Cel puțin asta are sens, nu?

Monocloramina este ceea ce se adaugă uneori în piscine ca dezinfectant, în timp ce ceilalți doi sunt cei care produc mirosul de tip "clor" pe care îl simțiți uneori în piscine, notează Consiliul American de Chimie.

Așadar, dacă piscina dvs. miroase urât în acest fel, probabil că este timpul să adăugați mai mult clor, deoarece nu a mai rămas prea mult clor liber.

Asta înseamnă că, în acest caz, ar fi mai bine să stați departe de piscină.

Consiliul pentru calitatea apei și sănătate afirmă: "Este un bun sfat să stați în afara apei atunci când un miros puternic de chimicale pătrunde în aerul din jurul oricărui tip de piscină, interioară sau exterioară".

Ei continuă: "Este adevărat că, cu cât există mai multă urină care se combină cu clorul, cu atât mai mare este nivelul de cloramine nedorite și urât mirositoare din piscină. Urmând acest fir, dacă clorul se combină chimic cu contaminanți precum urina, atunci nu este disponibil pentru a distruge germenii din piscină care pot îmbolnăvi înotătorii cu diaree, urechea înotătorului și diverse infecții ale pielii."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel