Pensie în Italia pentru badante și menajere, cu doar 5 ani de contribuții: Cine se încadrează?

Nicoleta Nicolau / 14 dec 2020, 10:46

Badantele și menajerele pot beneficia de pensie, în Italia, dacă aucel puțin 5 ani de contribuții plătite șic el puțin 20 de ani vechime. IAtă condițiile esențiale.

Nu este întotdeauna ușor pentru îngrijitori și menajere să se pensioneze, mai ales datorită unei cariere discontinue. Acumularea a 20 de ani de contribuții între contractele cu fracțiune de normă, sumele reduse ale contribuțiilor și puține contribuții plătite, de fapt, pot duce la compromiterea posibilității pensionării.

Chiar și pentru asistenții de familie, așa cum sunt denumiți îngrijitorii, menajerii sau babysitter-ele sunt avute în vedere aceleași cerințe de pensionare care permit pensionarea tuturor celorlalte categorii de lucrători și nu există facilități care să permită accesul la pensionare mai devreme.

Dar ceea ce poate nu știe toată lumea este că există o măsură, în legislația italiană de securitate socială, care permite accesul la pensie cu doar 5 ani de contribuții. Aceasta este pensia contributivă pentru limită de vârstă care, pentru lucrătorii casnici, permite în multe cazuri singura ieșire din câmpul muncii.

Contribuții plătite încă din 1 ianuarie 1996

 

Atenție, însă: această măsură poate fi solicitată doar de cei care și-au plătit toate contribuțiile începând cu 1 ianuarie 1996. Și mai presus de toate, măsura nu trebuie confundată cu pensia plătită de fondul pentru gospodine (care necesită și minimum 5 ani de contribuții) deoarece acesta din urmă este rezervat exclusiv celor care se dedică muncii de îngrijire a familiei fără subordonare și plată (și, prin urmare, nu poate fi solicitat de lucrătoarea casnică).

Menajerii și îngrijitorii, prin urmare, pot obține pensia după  5 ani de contribuții, cu condiția să-și fi plătit contribuțiile începând cu 1 ianuarie 1996. Această pensie, în orice caz, este de până la vârsta de 71 de ani.

De fapt, pentru a obține pensia pentru limită de vârstă de 67 de ani, sunt necesari cel puțin 20 de ani de contribuții și pentru ajutoarele la domiciliu și îngrijitori, relatează Pensione&fisco.it.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0