Patriarhul Kiril a reacționat la criticele lui Papa Francisc: Este regretabil. A ales un ton greșit

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Patriarhul Kiril a reacționat la criticele lui Papa Francisc -  Este regretabil. A ales un ton greșit
Patriarhul Kiril a reacționat la criticele lui Papa Francisc - Este regretabil. A ales un ton greșit

Biserica Ortodoxă Rusă îl critică pe Papa Francisc, afirmând că Suveranul Pontif a denaturat ultima conversație pe care a avut-o cu Patriarhul Kirill al Moscovei.  Replica a venit, miercuri, 4 mai, într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Ruse, publicat de agenția rusă de știri RIA.

„Am vorbit cu Kirill timp de 40 de minute prin Zoom. Primele 20, cu un cartonaș în mână mi-a citit toate justificările războiului. L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta. Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus”, a afirmat Papa Francisc, criticându-l astfel pe patriarhul rus pentru că sprijină războiul în Ucraina declanșat de președintele Vladimir Putin. Patriarhul Kirill „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”, a adăugat Suveranul Pontif.

Agenția rusă de știri RIA a difuzat miercuri un comunicat al Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, în care Biserica Ortodoxă Rusă reacționează la declarațiile Papei. "Negocierile capului Bisericii Ortodoxe Ruse cu Papa și cu șeful Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, au avut loc online pe 16 martie. Aceștia au discutat despre problemele legate de ajutorarea refugiaților, despre dreptul fiecăruia de a-și mărturisi credința și limba maternă fără persecuție politică și despre rolul creștinilor în căutarea păcii în Ucraina", a transmis Patriarhia Moscovei.

"Este regretabil că, la o lună și jumătate de la conversația cu Patriarhul Kirill, Papa Francisc a ales un ton greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații. Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent", a precizat Patriarhia Moscovei.

 

Suveranul Pontif, dispus să meargă la Moscova

 

Biserica Ortodoxă Rusă explică, în comunicatul său, că Patriarhul Kirill i-a spus Papei Francisc că războiul a început din cauza unei lovituri de stat care a avut loc în Ucraina în 2014 și din cauza promisiunii încălcate a NATO de a nu se extinde spre estul Europei.

În interviul acordat Corriere della Sera, Suveranul Pontif a afirmat că este dispus să meargă la Moscova să discute cu președintele rus Vladimir Putin și că l-a rugat pe un înalt diplomat al al Vaticanului să-i trimită un mesaj liderului de la Kremlin în acest sens, dar a precizat că nu a primit încă niciun răspuns.

"Mesajul a fost că sunt dispus să merg la Moscova. Cu siguranță, a fost necesar ca liderul de la Kremlin să permită o deschidere. Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm. (…) Mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu oprești atâta brutalitate?", a declarat Papa Francisc ziarului italian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel