Parlamentul European: reguli pentru reducerea diferențelor salariale dintre bărbați și femei

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Aderarea României la Schengen ar putea avea loc în decembrie. Ursula von der Leyen: „Nu mai suportă amânare”
Aderarea României la Schengen ar putea avea loc în decembrie. Ursula von der Leyen: „Nu mai suportă amânare”

Parlamentul European a adoptat ieri regulile privind diferențele salariale între bărbați și femei. Acestea vor obliga companiile la transparență totală în privința salariilor, la garantarea unei remunerații egale între femei și bărbați și la eventuale sancțiuni în caz de discriminare salarială.

În Uniunea Europeană, conform datelor din 2020, femeile câștigau în medie cu 13% mai puțin pe oră decât bărbații pentru aceeași muncă. Ca urmare a noilor reguli, lucrătorii pot cere să cunoască nivelurile salariale individuale și medii, defalcate pe gen, la locul lor de muncă, anunță AFP.

Noile reguli prevăd că în cazul în care o companie are cel puțin 100 de angajați, aceasta trebuie să publice, în mod regulat, informații despre diferența de remunerare dintre femei și bărbați și dacă există diferențe de 5% companiile trebuie să negocieze cu reprezentanții personalului, iar cei care încalcă oricare dintre reguli riscă penalități, inclusiv amenzi. Angajații care cred că sunt victime ale discriminării pot solicita despăgubiri.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că "aceeași slujbă merită același salariu. Și pentru egalitate de salarii este nevoie de transparență". De asemenea, a mai adăugat că "femeile trebuie să știe dacă angajatorii lor le tratează corect. Și când nu sunt, trebuie să aibă puterea de a riposta și de a obține ceea ce merită".

Diferența de salariu dintre bărbați și femei este de 0,7% în Luxemburg, iar în Letonia aceasta ajunge la 22,3%.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel