EXCLUSIV  Pactul Verde European, în pericol din cauza extremismului. Nicu Ștefănuță: „Revoltați-vă, treziți-vă și implicați-vă”

Alexandru Negrici |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Facebook, Nicu Ștefănuță
Sursă foto: Facebook, Nicu Ștefănuță

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță trage un semnal de alarmă asupra direcției pe care ar putea să o ia noua legislatură a Parlamentului European, subliniind impactul potențial asupra Pactului Verde European. 

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță e de părere că noua legislatură din Parlamentul European poate schimba traiectoria stabilită în ultimele mandate, mai ales în ceea ce privește Pactul Verde, din cauza popularității pe care o înregistrează partidele extremiste în tot blocul comunitar.


„E foarte păcat că în România toată lumea merge către un electorat foarte conservator. Politicienii cred că toată lumea este conservatoare, că toți românii neagă schimbările climatice, ceea ce nu e adevărat. Eu întâlnesc milioane de tineri care își doresc să aibă niște politicieni care luptă împotriva schimbărilor climatice. Cunosc și foarte mulți fermieri, precum cei de la Eco Ruralis și Romapis, care își doresc ca noi să luăm măsuri împotriva schimbărilor climatice, pentru că țara a intrat într-un proces de deșertificare, se pierd foarte multe terenuri. Deci nu tot românul este negaționist. Misiunea candidaturii mele este să arăt că nu toți românii sunt la fel, că avem oameni moderni în gândire cărora le pasă de mediu, de viitor, de ceea ce mănâncă. Nu toți românii sunt la fel și ei trebuie reprezentați. Asta e lupta pe care o duc eu”, a precizat Nicu Ștefănuță.

”Extremiștii în România sunt cotați de unele sondaje și la 30%” 

 

Perspectiva parlamentarului român asupra viitorului Parlamentului European este sumbră, anticipând o creștere a influenței extremiste.

„Va arăta horror, pentru că extremiștii în România sunt cotați de unele sondaje și la 30%. Iar curentul acesta crește și în multe alte state. Eu încerc să le explic tinerilor ce înseamnă asta. De exemplu, drepturile femeilor vor fi atacate, la fel și cele ale comunității LGBTQ+, precum și orice drept și libertate câștigate greu până acum. Chiar și lupta noastră pentru programe împotriva schimbărilor climatice o să fie atacată. Planul Verde va fi atacat, generația tânără va mai avea de așteptat cine știe cât până vom avea din nou politicile acestea. Ăsta este păcatul acestor alegeri și parcă mergem toți ca somnambulii în această direcție. De aceea campania mea este un strigăt, un semnal de alarmă. Revoltați-vă, treziți-vă și implicați-vă! Pe bune, chiar nu este momentul de stat, pentru că lucrurile arată grav.”

Referindu-se la Pactul Verde European, Ștefănuță a accentuat vulnerabilitatea acestuia în fața unei posibile schimbări a direcției politice în Parlamentul European.

„Se pot face oricând schimbări de regulament sau de directivă. Noi nu am făcut schimbări constituționale, doar am dat legi care pot fi schimbate de alții, după noi. Nu este nimic bătut în cuie, nu este nimic garantat. Am reușit totuși să fixăm obiectivele de reducere a emisiilor până în 2050, am reușit să trecem legea pentru refacerea naturii, deși am avut reținerile unor state membre care brusc au transmis că nu mai susțin, dar nu este câștigată lupta. Nici la calitatea aerului nu este câștigată lupta, deși am dat acolo un vot final. La pesticide am pierdut, pentru că partidele de dreapta s-au aliat cu extrema dreaptă. Deci nu e timpul să ne culcăm pe lauri, chiar deloc! Tot ce am câștigat rămâne de solidificat.”

În legătură cu posibilitatea ca Ursula von der Leyen să rămână fidelă obiectivelor Pactului Verde European în al doilea său mandat, Ștefănuță a indicat că acest lucru depinde de susținerea pe care o va primi în Parlament și în Comisie. El a exprimat speranța că va exista o alianță puternică care să continue lupta pentru Planul Verde.

„Da, dar depinde de majoritate pe care o are în Parlament și în Comisie. În mod normal ar trebui să tragă, dacă este același președinte al Comisiei. Dar dacă se schimbă majoritatea și dacă, de exemplu, PPE se va alia cu extrema dreaptă, atunci nu va trage (cu dinții de Pactul Verde European) pentru că nu poate să lupte împotriva propriei ei familii politice. Eu sper să existe o alianță mare care să cuprindă și Partidul Verde European, cum e și normal, de altfel. Și să continuăm lupta noastră pentru Planul Verde și în următorul mandat.”

”Există tot felul de conspirații, știri false, cara atacă Partidul Verde European” 

 

„Locul meu, din partea României, ar fi în plus, pentru că nu am avut un loc verde din țara noastră. Însă este incert, pentru că există tot felul de conspirații, știri false, care atacă mai ales Partidul Verde European. Trebuie să ne trezim și să ne mobilizăm, asta e tot ce pot să zic. Sunt atacați colegii mei din Germania, care se află la guvernare, precum și cei din Franța, tot la guvernare. Probabil pentru noi ar fi o reușită să ne menținem unde suntem. Iar în România ar fi o super reușită, ar pune o super forță progresistă, verde, în scenă, dacă aș fi ales eu. Mai era o coaliție verde, se numea AER, dar văd că nu candidează. Sunt efectiv singurul pe zona asta, iar atunci, pentru noi ar fi mega important să avem mandatul acesta.”

Noi de obicei cooperăm cu forțele de centru-stânga. De fapt și eu sunt tot în zona asta. Asta înseamnă că facem alianțe cu S&D, The Left și partea mai de stânga din grupul Renew. Asta a făcut până acum să avem o majoritate, mai puțin în situațiile în care tot grupul Renew se aliază cu PPE și partidele extremiste. Dar în mare parte suntem în majoritate, ceea ce este un lucru foarte bun și natural.”

Eu sper ca dreapta politică (moderată, adică Renew și PPE) să nu fie atât de nesăbuită încât să ia în brațe extrema dreaptă. Ar fi păcat pentru toată Europa. Ar fi începutul sfârșitului!”, a conchis Ștefănuță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel