Ovidiu Raețchi (PNL): Creșterea numărului de parlamentari ai DIASPOREI o NECESITATE morală și constituțională“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Ovidiu Raetchi
Ovidiu Raetchi

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi propune creșterea numărului de deputați din Diaspora, considerând că românii din afara granițelor sunt insuficient reprezentați.

Deputatul liberal, Ovidiu Raețchi este de părere că este absolut necesară creșterea numărului parlamentarilor care reprezintă Diaspora. Mai mult, în viziunea liberalului, deputații români din diaspora trebuie să fie oameni din comunitățile de români din țările respective, și nu dintre cei „trimiși“ din țară.

„Creșterea numărului parlamentarilor care reprezintă Diaspora constituie o prioritate asumata de PNL chiar în Programul de Guvernare. E dificil, sigur, PSD va încerca să blocheze această masură, ca și până acum, însă e evident ca norma de reprezentare pentru milioane de români din afara granițelor țării este grav subdimensionată - cu doar 6 reprezentanți în Parlament“, apreciează deputatul Ovidiu Raețchi.

EL este de părere că românii din diaspora care nu sunt concentrați în regiunile unde se găsesc marile comunități de români precum Spania sau Italia, sunt insuficient reprezentați.

„O problemă suplimentară provine din faptul că, prin dispariția colegiilor specifice votului uninominal, în acest moment un parlamentar de Diaspora reprezintă românii din afara țării în ansablu, fără o specializare pe zone geografice și spații culturale diferite. Din acest motiv, în condițiile în care parlamentarii Diasporei se vor concentra, în mod natural, asupra zonelor cu comunități mari de români, precum Spania și Italia, rămânem cu multe zone neacoperite cu cabinete parlamentare și posibilitatea unor întâlniri cu cetățenii români - care sunt de facto nereprezentați“, arată liberalul.

„Creșterea numărului de parlamentari ai Diasporei, în raport cu evoluțiile demografice din ultimii ani, constituie, în aceste condiții, o necesitate morală și constituțională pentru PNL“, conchide Ovidiu Raețchi.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, achiesează la propunerea lui Raețchi: „Taiem in tara, crestem in afara! Minim 24 de parlamentari pentru Diaspora, locuri ocupate in proportie de 90% de oameni din Diaspora“, completează eurodeputatul liberal.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel