OUG 114 a FUGĂRIT zilierii ROMÂNI în Spania și Italia

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Prin celebra Ordonanţă 114, Guvernul a limitat drastic angajarea zilierilor în multe domenii, inclusiv în servicii şi turism.

Guvernanţii ar putea reveni asupra deciziei, anunță stirileprotv.ro.

Şi asta pentru că vara este aproape, iar localurile nu au personal. Cei mai mulţi dintre angajaţii restaurantelor au luat drumul cluburilor şi teraselor din Spania şi Italia, iar în branşă este o permanentă criză a forţei de muncă.

Au trecut doar 3 luni de când Guvernul a interzis angajarea zilierilor în publicitate, colectarea deşeurilor, catering, hoteluri şi cabane. Însă, potrivit unui proiect iniţiat de Ministerul Tineretului și Sportului, restaurantele şi barurile ar putea fi exceptate.

Pentru proprietarul unui local din centrul istoric al Brașovului, dorinţa studenţilor de a avea un câştig imediat s-a dovedit salvatoare, dar numai până la sfârşitul lunii decembrie.

Proiectul de ordonanţă îi permite unui zilier să lucreze cel mult 90 de zile, cumulat, pe perioada unui an pentru acelaşi angajator. Singurele excepţii sunt în agricultură, unde normativul prevede un număr de 180 de zile pe an.

Există însă o problemă: zilierii fac numai muncă necalificată, ceea ce nu este cazul ospătarilor sau barmanilor.

Proiectul de ordonanţă al Ministerului Tineretului permite folosirea zilierilor pe post de îngrijitori în grădini zoologice şi rezervaţii, distribuitori de pliante pentru firmele de publicitate, curieri de catering, muncitori pentru târguri, spectacole şi expoziţii. 

Zilierii îşi negociază plată, însă tariful minim nu poate fi sub salariul minim brut pe oră, respectiv 12,4 lei. Din aceşti bani se va reţine impozitul pe venit la care se adăuga, potrivit proiectului, contribuţia la asigurările sociale. Lucrătorii pot opta dacă vor să plătească şi asigurarea de sănătate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel