Orașul ucrainean Kherson se grăbește să restabilească alimentarea cu energie electrică și apă după retragerea Rusiei

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Companiile de utilități din Kherson se străduiesc să restabilească infrastructura critică avariată și minată de forțele rusești cât mai rapid, majoritatea locuințelor din orașul din sudul Ucrainei rămânând încă fără electricitate și apă, au declarat duminică oficialii regionali.

Guvernatorul regiunii Kherson, Iaroslav Yanushevych, a declarat că autoritățile au decis să mențină starea de asediu între orele 17.00 și 8.00 și să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în oraș, ca măsură de securitate.

"Inamicul a minat toate obiectele de infrastructură critică", a declarat Yanushevych pentru televiziunea ucraineană.

"Încercăm să ne întâlnim în câteva zile și (apoi) să deschidem orașul", a mai spus el.

 

Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale

 

Trupele ucrainene au ajuns vineri în centrul orașului Kherson, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie. Retragerea a marcat a treia retragere majoră a Rusiei din timpul războiului și prima care a implicat cedarea unui oraș ocupat atât de mare în fața unei contraofensive ucrainene majore care a recucerit părți din est și sud.

Duminică, schimburile de artilerie au răsunat deasupra orașului, dar nu au reușit să descurajeze mulțimile de locuitori bucuroși, care fluturau steaguri și erau înveliți împotriva frigului, să se adune în piața principală din Kherson. Mulțimile au încercat să capteze semnale de telefonie mobilă de la stațiile terestre Starlink transportate pe vehiculele militare ucrainene.

"Suntem fericiți acum, dar cu toții ne temem de bombardamentele de pe malul stâng", a declarat Yana Smyrnova, o cântăreață în vârstă de 35 de ani, referindu-se la tunurile rusești de pe malul estic al râului Dnipro, care trece în apropierea orașului.

 

Autoritățile lucrează pentru a restabili serviciile critice, însă situația umanitară rămâne "foarte dificilă"

 

Smyrnova a spus că ea și prietenii ei au fost nevoiți să ia apă din râu pentru a se scălda și pentru a trage apa la toaletă, și doar câțiva locuitori au fost suficient de norocoși să aibă generatoare care alimentează pompe pentru a obține apă din fântâni.

Autoritățile locale au declarat că cea mai mare parte a orașului nu avea electricitate sau apă, iar Iuriy Sobolevskiy, prim-vicepreședinte al consiliului regional Kherson, a declarat pentru televiziunea ucraineană că, chiar dacă autoritățile lucrează pentru a restabili serviciile critice, situația umanitară rămâne "foarte dificilă".

 

Oficialii au raportat unele progrese timpurii în restabilirea normalității în oraș

 

"Când am văzut armata noastră, toate problemele cu apa și electricitatea au dispărut", a declarat Yana Shaposhnikova, 36 de ani, designer vestimentar. "Iar exploziile nu mai sunt atât de înfricoșătoare. Băieții și fetele noastre (trupele) sunt aici. Așa că nu este atât de înfricoșător".

Consilierul președintelui Volodymyr Zelenskiy, Kyrylo Tymoshenko, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că o conexiune mobilă funcționează deja în centrul orașului, în timp ce șeful căilor ferate ucrainene de stat a declarat că se așteaptă ca serviciile de tren către Kherson să fie reluate în această săptămână.

Zelenskiy a declarat sâmbătă, într-un discurs video, că "înainte de a fugi din Kherson, ocupanții au distrus toată infrastructura critică: comunicații, apă, căldură, electricitate".

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că, de la începutul săptămânii, a recucerit 179 de așezări și 4.500 de kilometri pătrați de-a lungul râului Dnipro.

 

Statul major al forțelor armate ucrainene a raportat continuarea luptelor violentete în regiunile Donețk și Luhansk

 

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins atacurile rusești de-a lungul mai multor așezări din ambele regiuni, a precizat statul major în actualizarea sa zilnică.

Zelenskiy a atribuit succesul Ucrainei în Kherson și în alte părți în parte rezistenței puternice din regiunea Donețk, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei.

"Acolo este pur și simplu un iad - acolo sunt lupte extrem de aprige în fiecare zi", a declarat el sâmbătă, conform Reuters.

Mai devreme sâmbătă, pe drumul spre Kherson, sătenii cu flori în mână așteptau să-i salute și să-i sărute pe soldații ucraineni care se revărsau după retragerea rușilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel