Orașul scufundat în două luni de întuneric: nu va vedea lumina zilei până la sfârșitul lui ianuarie

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Orașul scufundat în două luni de întuneric nu va vedea lumina zilei până la sfârșitul lui ianuarie / Foto: Unsplash
Orașul scufundat în două luni de întuneric nu va vedea lumina zilei până la sfârșitul lui ianuarie / Foto: Unsplash

Într-o lume în care ne plângem că este încă întuneric când începem ziua de muncă, locuitorii din Utqiaġvik, Alaska, trăiesc o experiență uluitoare: două luni fără soare. 

Cunoscut pentru a fi cel mai nordic oraș din America, Utqiaġvik a văzut ultimul răsărit al soarelui la sfârșitul lunii noiembrie și nu îl va mai vedea până pe 23 ianuarie 2024.

Cu ajutorul unor înregistrări în timp real, cercetătorii au surprins cele 24 de ore în care soarele nu a răsărit niciodată în orașul înghețat. Fenomenul cunoscut sub numele de "nopți polare" este cauzat de înclinarea Pământului și determină ca soarele să rămână sub orizont pentru o perioadă extinsă.

Locuitorii din Utqiaġvik, numărând 5.123 de oameni, se confruntă acum cu perioade lungi de întuneric, cu o mică licărire de lumină la zorii zilei, numită "crepuscul civil". Temperaturile scăzute, ajungând la -12°C în timpul zilei în momentul de față, completează tabloul rece și întunecat al acestei perioade.

 

Orașul nu va vedea soarele până la sfârșitul lunii ianuarie

 

Danielle Banks de la The Weather Channel a subliniat că orașul nu va vedea soarele în toată splendoarea sa până la sfârșitul lunii ianuarie, oferind o experiență de peste două luni de întuneric relativ constant. Cu toate că există câteva ore pe zi cu suficientă lumină pentru a vedea, această perioadă reprezintă o provocare pentru locuitorii care au experimentat deja ultimul apus de soare al anului.

Universitatea din Alaska Fairbanks a implementat o "Utqiaġvik Sea Ice Webcam" pentru a oferi lumii o imagine a orașului în timpul nopților polare. Aceasta oferă o perspectivă vizuală a condițiilor de gheață din largul Barrow, documentând schimbările sezoniere ale stratului de gheață de mare.

Cu toate acestea, această perioadă de întuneric nu este lipsită de controverse și provocări. În plus față de lipsa de lumină solară, orașul a fost afectat de temperaturi extreme și alte inconveniente specifice sezonului rece. Cu toate acestea, locuitorii se pregătesc să primească, peste două luni, lumina soarelui care va aduce cu sine promisiunea unor zile mai lungi și mai luminoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel