„Opriți asasinatele șoferilor in parcări!“. Petițe semnată de românii din toată Europa, la un an de la asasinarea lui Mihai, în Franța

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

27.000 de semnături a strâns, până acum, petiția „Opriți asasinatele șoferilor in parcări!“, lansată de Adriana Mureșan, o șoferiță româncă din diaspora și inițiatoarea grupului „Voluntari în Europa“, prin care vrea să tragă un semnal de alarmă asupra situației în care se găsesc de multe ori șoferii de pe comunitate.

Asociația VOLUNTARI ÎN EUROPA a demarat o campanie de strângere de semnături în vederea depunerii lor la Parlamentul European împreună cu solicitarea modificării legislației pentru a garanta siguranța șoferilor în parcările europene.

În UE se transportă terestru, în fiecare zi marfă de miliarde de euro. Chiar dacă sectorul transport de marfă terestru este vital şi chiar dacă spaţiul Uniunii Europene este considerat un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie conform principiilor Tratatului de Funcţionare a UE, condiţiile oferite şoferilor pe parcursul traseului în parcările europene nu sunt deloc sigure, nu respectă demnitatea şi securitatea acestora.

Adriana Mureșan, o șoferiță de TIR stabilită în Spania, care bate Europa și lumea în lung și-n lat la volanul unui mastodont, lidera asociației „Voluntari în Europa“ este cea care a inițiat petiția. Până acum, 27.000 de oameni au semnat petiția.

Vezi și: Șoferiță româncă de TIR, mesajul Diasporei pentru politicieni: "PLECAȚI toți! Jos mâinile de pe țara mea! NU ne mai credeți idioți!"

 

„Opriți asasinatele șoferilor in parcări!“

 

„Vom face referire mai ales la criminalitatea din parcările Europei în care doar furturile de motorină şi combustibil ajung la suma de 8,2 milioane de euro pe an dar cel mai grav este că zeci de şoferi îşi pierd viaţa anual în aceste parcări, fiind ucişi de bandele de hoţi sau de bandele de migranţi ilegali care încearcă să ajungă la destinaţia dorită urcându-se cu forţa într-un camion.

La ora actuală cea mai fierbinte ţară în materie de criminalitate în parcările de camioane rămâne Franța, unde sunt raportate cele mai multe furturi de motorină, marfă, acte şi valori din cabină, atacuri violente ale migranţilor asupra camioanelor cu destinația Anglia“, explică ea nevoia unei astfel de petiții.

„S-a schimbat ceva în parcările de camioane din Europa?Este meritul vostru că v-ați mobilizat mobilizat rapid și ați înțeles că avem această pârghie la dispoziție.Datorită ajutorului vostru am reușit să să avem o rezoluție cu un pachet de măsuri concrete și fonduri pentru parcări mai sigure. Dar s-a schimbat ceva cu adevărat?

Comisia pentru petiții a Parlamentului European a decis să facă o vizită de informare în perioada 23-25 mai pentru a vedea zonele de parcare și a verifică punerea în aplicare a măsurilor acordate în rezoluție și pentru a analiză implementarea de noi măsuri pentru creșterea siguranței și securității camioanelor în zonele de parcare. Vrem să aflăm direct de la voi, deoarece ne vom întâlni cu delegația Comisiei Petiții și putem să le transmitem mesajele voastre“, mai spune ea într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

Petițe semnată de românii din toată Europa, la un an de la asasinarea lui Mihai, în Franța  

 

Ideea acestei petiții vine la aproape un an de la asasinarea unui șofer român de TIR, mort sub ochii soției. Mihai Spătaru avea 39 de ani şi şi-a găsit sfârşitul într-o parcare din nordul Franţei. Era noapte şi a coborât să verifice marfa pe care o avea în camion. A fost atacat cu sabia de un individ, sub ochii soţiei, la rândul ei şofer de tir. După doar o săptămână de la moartea lui Mihai, un alt şofer român a fost ucis, în Italia. Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit mort în cabina autotrenului cu mai multe răni de cuţit pe corp. 

Vezi și: Mihai, şoferul ucis într-o parcare din Franţa sub ochii soţiei, a ajuns acasă. Mama tânărului: „Atât mi-a mai rămas”

„În cursul zilei de ....17.05.2021 unul dintre colegii noştri a fost înjunghiat mortal. Acesta este cel mai recent caz de acest gen însă nu este primul şofer ucis în parcările din Europa.

 Vieţile şoferilor sunt în pericol şi deşi mai multe asociaţii de transport din diverse ţări au semnalat de ani buni aceste probleme, ele continuă fără să se intervină eficient şi efectiv pentru stoparea asalturilor“, spune Adrian Mureșan în descrierea petiției lansate.

 

„Solicităm Parlamentului UE să intervină de urgenţă“ 

 

„Solicităm Parlamentului Uniunii Europene să ia măsuri urgențe de modificare a legislaţiei în domeniu pentru a garanta siguranţa şoferilor şi a bunurilor materiale.

Regulamentul (UE) nr. 885/2013 referitoare la locuri de parcare sigure și securizate pentru camioane și vehicule comerciale este ineficient şi inaplicabil atât timp cât astfel de cazuri au loc.

Solicităm Parlamentului Uniunii Europene să intervină de urgenţă cu un pachet de măsuri juridice care să garanteze siguranţa vieţilor şoferilor şi să denunţe pasivitatea cu care acţionează autorităţile franceze în cazurile de criminalitate în parcările de camioane de pe întregul teritoriu francez și întreg teritoriul UE.

Solicităm:
- iluminarea tuturor zonelor destinate parcării camioanelor
- supraveghere video în zonele rezervate parcării camioanelor și interzicerea întrării restului vehicule în aceste spații
- crearea de urgență a unei aplicații pentru sesizarea furturilor în parcări, aplicație care să transmită în timp real geolocalizarea direct poliției“, este ceea ce se vrea prin această petiție, care poate fi consultată ->> AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel