Update: Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la 11 ani și 9 luni de închisoare cu executare a fost prins de polițiști

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat azi la 11 ani de închisoare. Acesta făcuse apel la Curtea de Apel la decizia anterioară a Tribunalului București care îl condamnase la 6 ani de închisoare.

Update: Conform unor surse judiciare Nelu Iordache ar fi fost găsit la domiciliu de polițiștii Serviciului Investigații Criminale.
Cel în cauză este în custodia polițiștilor, urmând a fi încarcerat.

Știrea inițială

Nelu Iordache a fost condamnat azi, de magistrații Curții de Apel București la 11 ani și 9 luni de închisoare cu executare. Este o decizie definitivă. 

Acesta era acuzat de deturnare de fonduri europene. Într-o primă instanță, Nelu Iordache fusese condamnat de magistrații Tribunalului București la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare.

Dosarul a fost anchetat de DNA. Societatea comercială reprezentată de Nelu Iordache trebuia să realizeze 22 de kilometri de autostradă pe ruta Arad-Nădlac. A obținut fondurile europene dar i-a delapidat. 31 de milioane de lei, fonduri europene au fost folosite pentru a plătit datoriile firmei Romstrade, care i-a aparținut acestuia.  

 

Al doilea dosar se judecă tot azi

 

Nelu Iordache trebuia să se prezinte la ora 12.00 la Curtea de Apel din București pentru a fi audiat într-un alt dosar în care este acuzat de evaziune fiscală. Într-o primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat la 12 ani de închisoare. În acest dosar, procurorii DNA îl acuză pe Nelu Iordache a introdus în contabilitatea firmei Blue Air facturi fictive, achiziţii de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.

De asemenea, compania SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian) SA a fost condamnată să plătească o amendă penală de 30.000 lei.

Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe Nelu Iordache, Ali Imad şi Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.988.122 către ANAF, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii de plată aferente debitului principal (dobândă, penalităţi, majorări).

De asemenea, Nelu Iordache trebuie să plătească firmei Bata Sky Imobiliare SA suma de 481.310 lei. În plus, au fost desfiinţate mai multe înscrisuri, printre care şi un contract de împrumut încheiat între Iordache Nelu şi Bata Sky în valoare de 11 milioane euro.

 

Acuzele DNA

 

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada februarie - aprilie 2011, Nelu Iordache Nelu a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.

"Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad", precizează DNA.

Ulterior, până în luna ianuarie 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi "justificat-o" prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA, iar în acest sens, ar fi încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.

"Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus", mai spun procurorii.

Nelu Iordache a scăpat de un alt dosar al DNA, în ianuarie 2020, fiind achitat în cauza privind modernizarea șoselei Transalpina, după ce faptele s-au prescris.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel