OMS Europa, alertă: Siropuri de tuse, contaminate. Au efecte toxice

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Alertă în Europa pentru două siropuri contaminate identificate de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii). 

Este vorba de două medicamente pentru tuse şi simptome de răceală şi gripă, al căror producător declarat este compania indiană Marion Biotech. Medicamentele s-au dovedit a fi substandard, neîndeplinind standardele şi specificaţiile de calitate. Ambronol şi Dok-1 Max, acestea sunt denumirile siropurilor în cauză, au fost detectate în Uzbekistan şi raportate la OMS în data de 22 decembrie 2022. 

Analizele efectuate pe mostre de produse de laboratoarele naţionale de control al calităţii din cadrul Ministerului Sănătăţii Uzbeke au constatat că ambele conţineau cantităţi inacceptabile de dietilen glicol şi/sau etilenglicol ca contaminanţi, substanţe toxice pentru oameni care, dacă sunt consumate, se pot dovedi fatale.

Siropuri contaminate. OMS Europa, alertă pentru cetățeni

 

''Produsele la care se face referire în acest avertisment nu sunt sigure, iar utilizarea lor, în special la copii, poate duce la probleme grave de sănătate, sau chiar la deces'', avertizează OMS Europa. Efectele toxice pot include dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitatea de a urina, dureri de cap, stare mentală alterată şi leziuni renale acute care pot duce la moarte, specifică alerta OMS.

''Până în prezent, producătorul declarat nu a oferit organizaţiei nicio garanţie cu privire la siguranţa şi calitatea acestor produse'', a precizat OMS Europa în comunicat. Cele două siropuri pot avea autorizaţii de introducere pe piaţă şi în alte ţări ale regiunii europene, iar apelul făcut de agenţia de sănătate ONU către cei care deţin produsele este ''să nu le folosească'', relatează Il Messagero. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel