Olena Zelenska, discurs istoric în Congresul american: „Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Olena Zelenska, discurs istoric în Congresul american: „Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia” FOTO: captură video Observator
Olena Zelenska, discurs istoric în Congresul american: „Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia” FOTO: captură video Observator

Vladimir Putin consideră că războiul din Ucraina va duce la apariţia unei noi ordini mondiale. În opinia liderului de la Kremlin, Rusia şi aliaţii săi sunt cei care vor oferi lumii modelul de viitor. 

Declaraţia este întărită şi de afirmaţiile şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov care spune că obiectiviele geografice ale Rusiei nu se limitează la Donbas, relatează Observator. Uniunea Europeană a decis al şaptelea pachet de sancţiuni, în timp ce Ucraina solicită şi mai mult ajutor militar pentru a stopa ofensiva rusă. 

Ambiţiile lui Vladimir Putin nu se opresc la Ucraina. Liderul de la Kremlin consideră că noua ordine mondială va scăpa lumea de o viziune unipolară, care nu face decât să distrugă civilizaţia. "Transformările revoluționare câștigă din ce în ce mai mult avânt și putere. Aceste schimbări extraordinare sunt cu siguranță ireversibile", a spus Vladimir Putin, președintele Rusiei. 

În cele aproape cinci luni de la începutul invaziei, obiectivul Rusiei a părut să se schimbe constant, iar situaţia actuală nu e diferită. "Acum geografia e diferită. Nu mai vorbim doar de republicile Luhansk şi Doneţk. Vorbim şi de regiunea Herson şi Zaporojie şi o serie de alte teritorii", a spus Serghei Lavrov, ministru de externe al Rusiei.

"Acest război nu este nimic mai mult decât un război pentru cucerire teritorială", a catalogat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departament de stat din SUA.

Aflată într-o vizită în Statele Unite, prima doamnă a Ucrainei a ţinut un discurs istoric în Congres în cadrul căruia a cerut mai mult ajutor militar pentru ţara sa. "Vă cer sisteme de apărare anti-rachetă, pentru a nu fi ucişi. Pentru ca să nu ne ucidă copii care încă se află în cărucioare", a cerut Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei

În teatrul de război, trupele Moscovei acuză armata ucraineană de un atac cu drone în zona centralei nucleare de la Zaporijie. Ruşii spun că centrala nu a fost avariată.

 

Prima doamnă a Ucrainei cere mai multe arme în faţa Congresului SUA

 

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a rostit miercuri o vibrantă pledoarie în faţa Congresului american pentru livrarea mai multor arme ţării sale, care să o ajute să lupte împotriva invaziei ruse. "Suntem recunoscători prezenţei SUA alături de noi în acest război", a afirmat Olena Zelenska, potrivit unei traduceri live a cuvintelor sale, "dar războiul nu s-a terminat".

"Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia şi dreptul de a prinde dimineaţa în viaţă în acele case", a spus ea. "Ajutaţi-ne şi vom repurta împreună o mare victorie!", a adăugat soţia preşedintelui Volodimir Zelenski într-o alocuţiune rostită în faţa congresmenilor americani, care s-au ridicat cu toţii în picioare pentru a o aplauda.

Olena Zelenska şi-a ilustrat discursul cu o proiecţie de diapozitive şi fotografii ale unor copii care fuseseră ucişi sau răniţi de forţele ruse. Ea a menţionat-o în special pe Liza Dmitrieva, fetiţa de patru ani suferind de sindromul Down, care a fost ucisă joia trecută de un bombardament rusesc, tragedie care a şocat opinia publică din lumea întreagă.

Washingtonul a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproape 7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse în 24 februarie. Pentagonul a trimis recent Kievului sisteme de artilerie de înaltă precizie HIMARS cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti în spatele frontului.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a cerut marţi mai multe sisteme HIMARS, afirmând că ele ar putea "schimba datele" războiului şi ar permite o contraofensivă în faţa soldaţilor ruşi.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a discutat marţi, la Casa Albă, cu soţia preşedintelui american, Jill Biden, într-o întâlnire la care presa nu a avut acces. "Aştept de la această vizită a Primei doamne rezultate semnificative pentru Ucraina în materie de cooperare cu America", declarase în aceeaşi zi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel