Olanda. O familie de români a ajuns în stradă: „Pentru ucraineni, ușa este deschisă, dar se pare că nu și pentru conaționali”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Olanda. Familie de români, lăsată pe drumuri „Pentru ucraineni, ușa este deschisă, dar se pare că nu și pentru conaționali” FOTO: captură nhnieuws.nl
Olanda. Familie de români, lăsată pe drumuri „Pentru ucraineni, ușa este deschisă, dar se pare că nu și pentru conaționali” FOTO: captură nhnieuws.nl

O familie de români a ajuns în stradă, în Olanda, iar o campanie pentru a găsi o chirie nu a dat rezultate. 

Căutarea intensivă de spațiu pentru locuit pentru familia de români a Elenei din Zwaagdijk-Oost, provincia Olandei de Nord, bate pasul pe loc. „Pentru ucrainenii care vin aici, ușa este deschisă larg de olandezi, dar se pare că nu pentru o familie din România care locuiește deja aici”. Elena a venit în Olanda în urmă cu 18 ani și locuiește cu Nico Bouman în Zwaagdijk-East. Aici vrea să se stabilească și nepoata ei Larissa, împreună cu soțul Dănuț și fiica Amalia, în vârstă de 4 ani. Acum șase luni au venit în Frisia de Vest din București.

Olanda. Dificultăți pentru muncitorii români la închirierea unei case: „Discriminare!”/ „Sunt prin definiție cauze neplăcute”

„Salariile sunt foarte mici în România. Câștig 800 de euro pe lună acolo, în timp ce prețurile sunt la același nivel. Ne dorim foarte mult să construim un viitor aici, mai ales fiicei noastre”, spune Dănuț. „Educația aici este mult mai bună decât în ​​România”.

Dănuț lucrează ca montator de bucătărie, Amalia merge la școală în Onderdijk. Familia a închiriat o casă în aceeași localitate, însă după ce proprietarul a divorțat, ei s-au trezit pe stradă.

 

„Porțile se deschid pentru ucrainieni, dar aparent nu pentru o familie de români care locuiește deja aici”

 

Elena a intrat imediat în acțiune. A plasat un anunț și a difuzat un apel pentru o casă de închiriat în Onderdijk, Wervershoof, Medemblik și Andijk. Rezultatul: zero răspunsuri.

„A fost destul de dezamăgitor. Aș fi crezut că cineva va spune: ’hai, cunosc eu pe cineva care are spațiu’. Cred că contrastul cu entuziasmul cu care sunt primiți ucrainenii aici este destul de mare. Porțile se deschid pentru asta, dar aparent nu pentru o familie de români care locuiește deja aici. Deși situația refugiaților din Ucraina desigur nu este comparabilă, pentru că ceea ce se întâmplă acolo este foarte grav”. Între timp, Elena a continuat să caute o locuință. Ea a ajuns la o casă de închiriat în Medemblik prin Facebook Marketplace. „Ni s-au trimis poze. Arăta bine. Dar când ne-am dus să ne uităm, arăta total diferit. Da, și Dănuț a fost întrebat dacă vrea să transfere bani în avans. Nu avea sens, aceștia erau doar escroci”.

Olanda. Zeci de muncitori români protestează în fața companiei la care lucrează: „Suntem sclavi”

A existat și un incident dubios în Grootebroek. „Am fost invitați acolo să ne uităm la o casă, dar s-a dovedit că o familie locuia deja în ea. Foarte ciudat. Căutăm în continuare, de exemplu, prin site-uri de locuințe. Dar prețurile de închiriere sunt anormale. 1.400 de euro chiria de bază pentru un apartament cu două camere”.

 

Familia de români locuiește de trei săptămâni într-un garaj

 

Între timp, familia de români locuiește de trei săptămâni în garajul transformat al Elenei și Nico. A fost pus în grabă un covor, pereții au fost vopsiți și s-a achiziționat mobilier și echipamente. Dorm în dormitorul alăturat, unde obișnuia să doarmă fiica lui Nico și a Elenei. „Nu a fost atât de fericită că a trebuit să-și predea camera”.

Dănuț este mulțumit de ajutorul familiei. „Deocamdată aceasta este o soluție grozavă. Suntem recunoscători pentru asta. Dar preferăm să avem propriul nostru loc”.

Ei continuă să spere. În speranța unui loc de cazare, chiar dacă este temporar. Și dacă nu se întâmplă? Din Dănuț iese un oftat adânc. „Atunci ne vom gândi să ne întoarcem în România”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel