Olanda. 28 de muncitori români dintr-un abator, confirmați cu COVID-19: Carantinați pe o NAVĂ

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

MAE informează că 28 de cetățeni români care lucrau într-un abator din Olanda, au fost confirmați cu coronavirus. Aceștia au fost plasați în carantină pe o navă din Arnhem, unde trebuie să stea deocamdată.

În Velp, regiunea Gelderland, 28 de lucrători care locuiau într-un complex rezidențial au fost izolați încă de la sfârșitul săptămânii trecute, după ce vineri, 1 mai, majoritatea au fost testați pozitiv la infecția cu noul coronavirus. Două dintre cele 28 de persoane au teste negative, dar pentru că au avut contact direct cu celelalte persoane infectate, acestea au fost de asemenea izolate, potrivit NOS.nl.

Lucrătorii români au fost transferați cu autobuzul, sub escorta Poliției, pe o navă de pe Nieuwe Havenweg din Arnhem pentru a fi carantinați, informează barneveldsekrant.nl. Vor rămâne acolo deocamdată, în carantină. Ceilalți 23 de rezidenți ai complexului, tot cetățeni români în mare parte, nu sunt bolnavi, dar trebuie să rămână în carantină timp de 14 zile în complexul rezidențial care i-a găzduit și pe muncitorii români.

Aceștia primesc mâncare, băutură și alte obiecte de uz necesar de la agenția pentru ocuparea forței de muncă pentru care lucrează. Muncitorii sunt în principal migranți români care lucrează în industria cărnii.

Autritățile s-au sesizat după ce, joi, o femeie din complexul locativ s-a îmbolnăvit. A fost dusă la spital unde a fost testată pozitiv pentru infecția cu COVID-19. După aceea, ceilalți rezidenți au fost testați și ei.

Din câte se știe, persoanele infectate nu au avut contacte în afara companiei. Ei merg cu grupul de transport de la adresa de domiciliu pentru a lucra în Scherpenzeel și înapoi. Potrivit municipalității, compania unde muncitorii români lucrau cooperează pe deplin cu anchetatorii.


OFICIAL de la MAE

 

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Haga, s-a autosesizat prompt ca urmare a informațiilor apărute în cursul zilei de ieri în mass-media locală, referitoare la testarea pozitivă pentru infecția cu COVID-19 a mai multor persoane din provincia olandeză Gelderland, lucrători ai unei companii de prelucrare a cărnii, printre care se regăsesc și 28 de cetățeni români. Conform datelor preliminare, obținute de la angajator, cei 28 de cetățeni români confirmați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 au fost plasați în carantină. Starea de sănătate a acestora este bună, toți fiind asimptomatici.

Reprezentații misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale competente și angajatorul lucrătorilor în vederea obținerii de informații suplimentare cu privire la identitatea și starea de sănătate a persoanelor infectate”, se arată în comunicatul MAE.

 

Ambasada României la Haga nu a primit până acum solicitări de asistență consulară

 

„MAE precizează că Serviciul de Sănătate Publică olandez monitorizează constant situația acestora, fiind vizitați zilnic de către medici. De asemenea, reprezentanții angajatorului au menționat că cetățenilor români le sunt asigurate toate condițiile de cazare și masă, inclusiv plata concediului medical pe întreaga perioadă cât aceștia se vor afla în carantină. MAE menționează că locația în care cetățenii români sunt cazați este folosită de regulă pentru petrecerea vacanțelor.

MAE precizează că până în prezent, la Ambasada României la Haga nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români în cauză sau din partea membrilor de familie ai acestora. Totodată, misiunea diplomatică a solicitat angajatorului facilitarea dialogului direct cu cetățenii români afectați.

Ambasada României la Haga menține legătura atât cu autoritățile locale, cât și cu angajatorul cetățenilor români, fiind pregătită să acorde asistența consulară necesară, în limita competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19", mai precizează MAE.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel