Oficial. Senatul a votat majorarea impozitelor pe proprietate cu 50%: Românii ar putea scoate mai mulți bani din buzunare, anul viitor

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Senatul a adoptat modificarea Codului Fiscal prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, de anul viitor. PNL PSD şi UDMR au susţinut documentul, în timp ce senatorii USR şi AUR s-au pronunţat împotrivă.

Senatorii au votat miercuri OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, iar în afară de majorarea cu 50% a bazei de impozitare pentru clădirile rezidențiale, proiectul de act normativ mai prevede abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale. 

Astfel, pentru clădirile rezidentiale şi cele anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.

Totuși, Senatul este primă Cameră sesizată, proiectul mergând la Camera Deputaţilor pentru votul final.

Oficial. Senatul votat majorarea impozitelor pe proprietate cu 50%

 

În timpul dezbaterilor intense din plenul Senatului, parlamentarii majorităţii - PSD, PNL, UDMR - au explicat că, începând cu 2023, cele care pot decide dacă majorează sau nu taxele şi impozitele sunt consiliile locale.

„În momentul în care plafoanele la care pot fi stabilite impozitele au crescut cu 50%, nu înseamnă că cresc impozitele şi taxele locale, înseamnă că consiliile locale pot să decidă, în raport de deciziile pe care le iau în organele statutare, în raport de nivelul comunei, în raport de priorităţile administraţiei, să mărească sau să nu mărească. Practic, Parlamentul României nu a mărit nicio taxă locală“,  a declarat liderul de grup al senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.

Românii ar putea scoate mai mulți bani din buzunare, anul viitor pentru impozitele locale

 

Din opoziţie, parlamentarii USR şi AUR au criticat iniţiativa celor de la putere şi au votat împotriva modificărilor.

 S-a votat creşterea din pix cu 50% a impozitelor pe proprietate, începând cu anul 2023. Românii vor plăti mai mult 2,8 miliarde de lei pe impozite pe proprietate, conform cifrelor furnizate de Ministerul Finanţelor, ceea ce cumva contravine eforturilor colegilor din PSD de ieri, care ne spuneau că nu va fi niciun impact, ba chiar unele impozite vor scădea pe proprietate. Păi, şi atunci, cum calculează Ministerul Finanţelor 2,8 miliarde de lei impact pozitiv pe venituri?“, a replicat senatorul USR Anca Dragu.

Documentul merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel