O țară din nordul Europei înăsprește restricțiile împotriva epidemiei COVID

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
pacienti_spital
pacienti_spital

O nouă țară europeană decide să declare starea de urgență în contextul extinderii pandemiei de coronavirus. Finlanda a activat luni starea de urgență, etapă necesară pentru a-i permite înăsprirea restricțiilor decisă săptămâna trecută din cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, transmit AFP și dpa.

"Guvernul, în acord cu președintele republicii, Sauli Niinisto, a declarat starea de urgență în toată țară", a anunțat prim-ministrul Sanna Marin într-o conferință de presă. Această decizie era așteptată după anunțul de joi al executivului finlandez privind intrarea în vigoare de noi restricții începând de luni, 8 martie, pentru cel puțîn trei săptămâni. Barurile, cafenelele și restaurantele vor fi închise în zonele în care epidemia este considerată fie în faza de accelerare, fie în cea de transmitere comunitară.

Constituția finlandeză impune activarea stării de urgență pentru luarea unor astfel de măsuri, care fac obiectul unui text trimis luni parlamentului. Starea de urgență permite impunerea de măsuri și mai stricte, precum lockdown-ri sau restricții de circulație, așa cum a fost cazul anul trecut în primul val al epidemiei. După ședința de guvern, Sanna Marin i-a îndemnat pe finlandezi să evite întrunirile, să poarte măști și să păstreze distanță socială. Regiunea capitalei Helsinki a decis vineri înăsprirea de luni a restricțiilor pentru sălile de sport, piscine și saune publice.

Finlanda se confruntă cu o creștere a numărului de infectari în ultimele zile, după ce în decembrie reușise să aducă sub control o evoluție similară. Guvernul atribuie actuală creștere unor tulpini mai contagioase ale virusului, 'care pot accelera și mai mult epidemia' și copleși serviciile de sănătate. Sanna Marin a spus că guvernul nu exclude introducerea de restricții de călătorie din și spre diferite regiuni, așa cum s-a întâmplat anul trecut în regiunea Uusimaa, din care face parte și Helsinki. "Pregătim din vreme multe instrumente diferite, în caz că vor fi necesare", a afirmat ea. Într-o țară cu 5,5 milioane de locuitori, numărul zilnic al cazurilor de infectare s-a situat săptămâna trecută în jurul a 500, potrivit datelor oficiale compilate de AFP.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel