O primărie acuză: "Românii refuză 1000 euro pe lună și stau acasă, pe ajutor social"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un constructor de autostrăzi aduce zeci de muncitori din Asia pentru că nu mai găsește muncitori români care să accepte un salariu net de 5000 lei. 

Șantierul tronsonului V al autostrăzii Sibiu-Pitești a fost organizat pe un teren al comunei argeșene Merișani. În mod normal, oamenii din comună ar fi fost primii interesați să ocupe un loc de muncă plătit cu 5000 de lei net. Acesta ar fi salariul oferit de constructorul autostrăzii pentru un muncitor necalificat. Cu toate acestea, sunt numeroase cazuri de oameni care preferă să stea acasă, pe ajutor social, decât să muncească pentru această sumă care nu este deloc de neglijat. Informațiile au fost confirmate de reprezentanții primăriei Merișani. 

"Au fost angajaţi destui de la noi din comună. Problema e că sunt şi destui care refuză salariile bune oferite de italieni pe şantier. Am avut destule cazuri de oameni care au preferat să stea acasă în continuare pe un ajutor social de câteva sute de lei, în loc să primească 5.000 de lei salariu. Şi asta în condiţiile în care şantierul e la doar câţiva kilometri de locuinţele unora dintre cei care primesc ajutoare sociale. E greu cu unii români, s-au obişnuit cu ajutoare sociale şi nu prea îi mai interesează munca. La unii, lenea e atât de mare cum nu vă puteţi imagina... Italienii au pus multe anunţuri de angajare, dar prea puţini sunt interesaţi. Culmea e că au venit mai mulţi oameni din alte judeţe să se angajeze aici pe şantier”, a spus pentru Adevărul un reprezentant al primăriei Merișani.

Muncitorii din Asia iau locul celor români

 

În aceste condiții, constructorului nu-i mai rămâne de făcut decât să aducă muncitori din alte zone. Cei mai dornici să lucreze sunt muncitorii asiatici care acceptă imediat un salariu de 1000 euro pe lună. Până la 1 iulie se estimează că pe șantier ar urma să lucreze aproximativ 1000 de oameni, iar peste 150 ar urma să fie aduși din zone precum Vietnam.

Situația nu este una unică în România, din contră, în București, de pildă, pe o mare parte dintre șantiere se folosesc muncitori asiatici: în șantierele organizate pentru reabilitarea termică a blocurilor, la firmele de salubrizare. De asemenea, muncitorii asiatici încep sa fie folosiți în număr cât mai mare de dezvoltatorii imobiliari. 

Un impediment major ar fi limitarea numărului de muncitori extracomunitari la nivelul Uniunii Europene, însă, din cauza lipsei acute de forțe de muncă, numărul acestora este suplimentat în fiecare an. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel