O nouă „ţară” în Europa, în ultima săptămână: „Americanii nici măcar nu îi știu numele”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
O nouă „ţară” în Europa, în ultima săptămână: „Americanii nici măcar nu îi știu numele”
O nouă „ţară” în Europa, în ultima săptămână: „Americanii nici măcar nu îi știu numele”

O „ţară” nouă în Europa, fictivă, Listenbourg, situată în Peninsula Iberică, a devenit virală pe reţelele de socializare.

La început, scopul fotografiei false a fost de a ironiza americanii şi presupusa lor lipsă de cunoştinţe de geografie,

„Sunt sigur că americanii nici măcar nu știu numele acestei țări”, a spus utilizatorul de Twitter Gaspardo, pe 30 octombrie, însoțind o hartă cu o săgeată roșie îndreptată spre placa de pământ adăugată în mod generos Spaniei și Portugaliei și colorată în verde, ceea ce înseamnă acesta a fost un stat membru al UE.

Un alt utilizator a răspuns instantaneu: „Cine nu cunoaște Listenbourg?” - și așa s-a născut un meme.

 

 

Ce s-a întâmplat mai departe?


La momentul redactării acestui articol, postarea a adunat peste 95.000 de aprecieri și mii de distribuiri pe Twitter. Între timp, unii au decis să ducă gluma la un alt nivel, susținând că locul era de fapt real. O hartă prin satelit de înaltă definiție a înlocuit-o pe cea originală, în timp ce pe Reddit a apărut rapid un canal care susținea că Listenbourg are propriul circuit de Formula 1 și că astronauții săi au făcut parte dintr-o misiune pe Lună.

Alții s-au organizat rapid în jurul a ceea ce pretind că este un „partid de centru extrem”, al cărui lider s-a angajat să „îmbunătățească imaginea Listenbourg în străinătate”, în timp ce presupusul său Minister de Interne s-a oferit deja să răspundă la orice întrebări referitoare la documentele sale de identitate și vizele.

O altă postare pe Twitter a susținut că regele Listenbourg, Listen XV, a fost, de fapt, primul Rege Soare, care a intrat în război împotriva lui Ludovic al XIV-lea pentru titlul prestigios în 1661. Un imn național împreună cu un steag alb și roșu cu un vultur de aur au apărut aproape instantaneu pe YouTube pe un cont oficial al guvernului Listenbourg.

Intrarea din Wikipedia în limba franceză pentru Republica Listenbourg, care detaliază în continuare presupusa sa istorie, a fost eliminată de atunci.

Deși totul este fictiv, utilizatorii de pe rețelele de socializare nu se lasă, iar conturi mari, profesionale, precum cel al Toulouse Football Club, s-au implicat pe deplin în glumă. Gluma cursei de Formula 1 a fost preluată și susținută de Julien Febreau, un cunoscut comentator sportiv francez pentru Canal+, iar alții, cum ar fi echipa națională de hochei a Franței, fac cereri ironice ca Listenbourg să se alăture la concursurile internaționale.

 

De ce a devenit gluma atât de mare în Franța și Europa?


La fel ca multe alte țări și regiuni europene, Franța a fost victima unor deficiențe geografice din partea magazinelor din SUA. Faimos, în 2005, CNN a plasat în mod eronat Toulouse și Strasbourg în Elveția și Germania. CNN a plasat, de asemenea, regiunea ucraineană Donbas în Pakistan, la un întreg continent, după ce războiul a izbucnit pentru prima dată în țara est-europeană în 2014.

Slovacia și Slovenia sunt confundate atât de des, încât aceasta din urmă a luat în considerare reproiectarea drapelului său în 2004 pentru a ajuta la prevenirea oricăror confuzii viitoare. Și după ce suspecții atentatului cu bombă la Maratonul de la Boston din 2013 au fost identificați ca fiind de origine cecenă, o serie de comentarii din partea celor care au confundat Cecenia cu Republica Cehă l-au forțat pe ambasadorul ceh în SUA să clarifice public diferența dintre cele două locuri.

 

Care sunt alte țări false celebre?


Molvania este un exemplu excelent al unui alt stat complet inventat, creat pentru a evidenția lipsa de conștientizare – și de tact – atunci când vine vorba de părțile mai puțin cunoscute ale lumii. Statul imaginar post-sovietic descris drept „locul de naștere al tusei convulsive” a fost o creație a unui grup de comedianți australieni cunoscut sub numele de Generația D.

De asemenea, Yugoslovakia, o ţară inexistentă care a apărut prin îmbinarea denumirilor Slovacia şi Iugoslavia. Aceasta a fost folosită de utilizatorii de pe reţelele de socializare pentru a ironiza oamenii care au cunoştinţe greşite despre cultura Europei centrale şi de est.  

Borduria şi Syldavia, două state balcanice fictive care apar în romanul grafic „Aventurile lui Tintin”, au fost folosite pentru a sublinia stereotipurile despre anumite părţi din sud-estul Europei. Și apoi există Absurdistan, un termen folosit de dizidenții sovietici pentru a descrie URSS, în special de fostul președinte ceh Vaclav Havel. 

Un exemplu binecunoscut de țări similare este Republica Lituania Užupis din Vilnius, unde locuitorii cartierului și-au declarat propriul stat, împreună cu un steag, o monedă, o constituție și un președinte.

Există și Republica Liberă Liberland, creată de politicianul și activistul ceh Vít Jedlička după destrămarea Iugoslaviei. Se spune că este situat pe o parcelă de teren de pe Dunăre între Croația și Serbia, Liberland are propriul steag, imn și constituție, în timp ce Jedlička eliberează cetățenie și pașapoarte ale micronațiunii din 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel