O nouă DEMISIE după MASACRUL din Săpoca. REACȚIA Sorinei Pintea

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie Săpoca şi-a dat astăzi demisia, iar toţi angajaţii unităţii medicale care se aflau la serviciu în noaptea sângeroasă de sâmbătă spre duminică sunt cercetaţi de o comisie de disciplină.

Marți, procurorii au stabilit şi infracţiunile pentru care este cercetat bărbatul care a semănat moartea în două saloane: omor calificat, tentativă de omor şi distrugere. Un dosar in rem este deschis şi pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu, iar vizaţi sunt chiar angajaţii instituţiei medicale.

Procurorii au anunţat marți că au stat de vorbă cu suspectul şi au vizionat imaginile groaznice ale atacului în care individul loveşte fără milă 12 bolnavi.

Patru dintre ei au murit pe loc, iar cea de-a cincea victimă s-a stins într-un spital din Bucureşti. Anchetatorii spun că pentru moment suspectul este internat chiar la Spitalul de psihiatrie Săpoca.

Urmărirea penală pentru infracţiunea de omor calificat şi pentru tentativă la omor calificat cu privire comise faţă de persoanele spitalizate şi pentru infracţiunea de distrugere. Inculpatul este internat pentru efectuarea unei expertize psihiatrice, este sub tratament şi sub pază, singur într-o cameră izolată şi securizată.

Între timp continuă şi anchetele disciplinare, dar şi penale în care sunt cercetaţi angajaţii aflaţi în acea noapte de serviciu.

 

Bărbatul aflat în sevraj a fost dus iniţial la somato-psihiatrie

 

Până acum se ştie că bărbatul aflat în sevraj a fost dus iniţial la somato-psihiatrie, sector cu supraveghere continuă. 14 ore mai târziu a fost mutat într-un salon, dar în fişa medicală nu este consemnată starea lui.

În noaptea de sâmbătă, un alt pacient - şi el în sevraj - este internat în acelaşi salon, chiar în pat cu bărbatul, lucru strict interzis de regulament. În plus, spune ministrul Sănătăţii. În secţie existau paturi libere.

Astfel, s-a dispus urmărirea penală in rem sub aspectul infracţiunilor de negliență în serviciu şi ucidere din culpă fapte în legătură cu activitatea desfăşurată de funcţionari din cadrul unităţii spitaliceşti.

Marți, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Săpoca şi-a dat demisia, după ce cu o zi în urmă şi managerul spitalul a renunţat la funcţie. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, recunoaşte că de cele mai multe ori procedurile din unităţile medicale rămân doar pe hârtie, însă nu sunt ferm respectate de angajaţi.

„În spitalele de psihiatrie reguli pe care ar trebui să le respectăm, nu să le avem doar pe hârtie. După incidentul de la Săpoca vor urma schimbări legislative. Cea mai urgentă: medicii să poată interna pacienții nevoluntar, să nu mai aștepte o hotărâre judecătorească, a spus Sorina Pintea.

 

Ministrul Sănătăţii susţine că incidentul nu a durat doar un minut

 

Cei opt pacienţi răniţi sunt internaţi în continuare în spitale din Bucureşti, iar medicii încearcă să le salveze viaţa.

În continuare, ministrul Sănătăţii susţine că incidentul nu a durat doar un minut aşa cum au precizat imediat după atac angajaţii spitalului. Funcţionarii susţin că nu au avut timp să intervină pentru că totul s-a derulat extrem de repede.

Pe imaginile groaznice s-au uitat şi procurorii care investighează acest caz, dar pentru moment nu pot dezvălui mai multe detalii fiind o anchetă în curs.

Cert este ca angajaţii Spitalului de Psihiatrie Săpoca sunt cercetaţi disciplinar, dar cel mai probabil vor fi implicaţi şi în dosarul deschis in rem de procurori. Marți anchetatorii au deschis şi un dosar pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu faţă de funcţionarii spitalului aflaţi în aceas noapte la serviciu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel