O femeie de 61 de ani din Italia caută cu disperare un loc de muncă: „La interviuri mi se spune că vor tineri"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O femeie de 61 de ani din Italia caută cu disperare un loc de muncă: „La interviuri mi se spune că vor tineri" / Foto: Unsplash
O femeie de 61 de ani din Italia caută cu disperare un loc de muncă: „La interviuri mi se spune că vor tineri" / Foto: Unsplash

Doamna Lucia, în vârstă de 61 de ani, se confruntă cu o provocare majoră în căutarea unui loc de muncă, în ciuda experienței și calificărilor sale, deoarece mulți angajatori își doresc candidați mai tineri.

După pierderea locului său de muncă anterior acum aproximativ un an, aceasta a încercat fără succes să se angajeze din nou. Locuind în Cupra Marittina, o stațiune turistică din apropierea orașului San Benedetto, Lucia a observat că nici măcar pentru locurile de muncă sezoniere nu este solicitată, deoarece angajatorii preferă personal tânăr.

Situația devine și mai dificilă când vine vorba de locuri de muncă permanente, unde candidații sub 29 de ani sunt preferați pentru contracte de ucenicie.

„Adevărul este că sunt prea tânără pentru a mă pensiona, dar prea bătrână pentru a mai munci. De asemenea, Inps mi-a trimis o scrisoare recomandată în care îmi spune că pe 8 aprilie trebuie să mă prezint la agenția pentru ocuparea forței de muncă pentru reevaluarea locului de muncă. Va trebui să particip la cursuri de formare pentru a mă întoarce la muncă, altfel îmi vor suspenda șomajul", spune Lucia, conform presei străine.

 

Femeia a trimis peste 500 de CV-uri

 

Despre experiența ei în căutarea de locuri de muncă, Lucia spune că a trimis peste 500 de CV-uri pentru diverse poziții, însă a primit foarte puține răspunsuri. Mulți angajatori par să fie descurajați de vârsta sa și presupun că este pe cale să se pensioneze. În plus, chiar și atunci când a reușit să obțină interviuri, i s-a spus că are prea multă experiență și că nu ar ști ce să facă cu ea.

„Am căutat locuri de muncă în hoteluri, restaurante, supermarketuri, caut peste tot, m-am oferit chiar să fiu agent de securitate neînarmat. Mulți nici măcar nu-mi răspund pentru că îmi văd vârsta și își spun: "Ce vrei, te pensionezi peste puțin timp?". De asemenea, mulți oameni mi-au spus clar că nu angajează persoane peste 50 de ani", mai spune ea.

Cu toate acestea, Lucia este determinată să găsească un loc de muncă și este dispusă să se adapteze la orice rol. 

Experiența doamnei Lucia subliniază problemele grave cu care se confruntă mulți lucrători mai în vârstă în Italia și în alte părți ale lumii. Discriminarea pe baza vârstei rămâne o problemă reală, chiar și în ciuda calificărilor și experienței profesionale considerabile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel