O epidemie afectează 60% din populație, avertizează OMS: Trebuie oprită imediat

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
OMS face apel la ''acţiune urgentă'' în Europa în faţa creşterii numărului de cazuri de variola maimuței
OMS face apel la ''acţiune urgentă'' în Europa în faţa creşterii numărului de cazuri de variola maimuței

O epidemie care acționează pe ascuns afectează 60% din populația europeană. Victimele sunt părinți și copii, bărbați și femei, tineri și bătrâni.

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă. O epidemie tăcută provoacă 1,2 milioane de decese pe an. Nu este vorba de Covid, nici dde hepatită acută.

Când auzim de „epidemie”, ne gândim la Covid și la pagubele pe care le-a provocat: mii de decese, depresii, criza economică, afaceri falimentate, panică generală. Însă  acum o altă epidemie, care provoacă 1,2 milioane de decese într-un an. Aceasta este obezitatea, scrie contocorrenteonline.it.

Această epidemie nu cruță pe nimeni 

 

Organizația Mondială a Sănătății denunță o situație periculoasă în legătură cu obezitatea. Această epidemie nu cruță pe nimeni, iar Europa este afectată în mod deosebit, chiar mai mult decât Statele Unite ale Americii. 60% dintre adulții europeni sunt supraponderali sau obezi. Bărbații sunt cei mai afectați, aproximativ 63%, iar femeile -  54%. Unul din trei copii suferă de obezitate sau supraponderalitate.

Un indice de masă corporală prea mare duce la probleme grave de sănătate, care pot duce la deces. De aici și atenția OMS în raport cu acest fenomen. Raportul OMS indică faptul că fenomenul este mai răspândit în rândul persoanelor cu studii medii și în zonele în care factorii socio-economici (venituri, educație, rezidență și muncă) subliniază o inegalitate.

Obezitatea nu trebuie subestimată

 

Problemele de sănătate, întâlnite la persoanele obeze, pot duce la moarte. OMS a stabilit că obezitatea este a patra cauză de deces, după hipertensiune arterială, pericolele alimentare și tutun. În plus, excesul de greutate este asociat cu treisprezece tipuri diferite de cancer. Pandemia a înrăutățit, desigur, situația datorită unui stil de viață sedentar și a consumului de alimente.

Prevenirea este esențială pentru a nu pune sănătatea în pericol. Scopul este de a sensibiliza oamenii și de a-i încuraja la un stil de viață corect și o dietă sănătoasă. De asemenea, este bine să avem grijă la excesul de greutate, începând de la cei mai mici prin educare încă din primii ani de viață la o viață sănătoasă.

Este sarcina statului să pună în aplicare măsuri capabile să combată eficient această epidemie tăcută, care acționează în secret, provocând numeroase decese. Intervențiile propuse pleacă de la Oficiul European pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile și se speră că țările europene vor primi mesajul, luând măsuri pentru a rezolva o problemă relevantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel