Zelenski către Occident: „Nu vă mai jucați” cu Rusia, puneți capăt războiului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Zelenski a vizitat trupele din Harkov pentru a înmâna medalii soldaților. Aceasta a fost prima sa apariție în afara Kievului de la începutul războiului
Zelenski a vizitat trupele din Harkov pentru a înmâna medalii soldaților. Aceasta a fost prima sa apariție în afara Kievului de la începutul războiului

Președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să înceteze să se mai joace cu Rusia și să impună sancțiuni mai dure Moscovei pentru a pune capăt "războiului fără sens" din Ucraina, adăugând că țara sa va rămâne independentă, singura întrebare fiind cu ce preț, scrie Reuters.

Criticile lui Zelenski la adresa Occidentului s-au intensificat în ultimele zile, în timp ce Uniunea Europeană se îndreaptă încet spre un posibil embargou asupra petrolului rus, iar forțele ruse încearcă să încerce să încercuiască două orașe cheie din est, Sievierodonetsk și Lysychansk.

La trei luni de la invazia sa în Ucraina, Rusia a renunțat la asaltul asupra capitalei Kiev și încearcă să consolideze controlul asupra regiunii industriale Donbas din estul țării, unde a susținut o revoltă separatistă începând din 2014.

 

Bătălia pentru Sievierodonetsk și Lysychansk reprezintă un potențial punct de cotitură în război

 

Analiștii militari occidentali consideră că bătălia pentru Sievierodonetsk și Lysychansk reprezintă un potențial punct de cotitură în război, după o schimbare de momentum în favoarea Rusiei în urma capitulării garnizoanei ucrainene de la Mariupol, săptămâna trecută.

"Ucraina va fi întotdeauna un stat independent și nu se va rupe. Singura întrebare este ce preț va trebui să plătească poporul nostru pentru libertatea sa și ce preț va plăti Rusia pentru acest război fără sens împotriva noastră", a declarat Zelenski într-un discurs susținut joi seara târziu.

"Evenimentele catastrofale în desfășurare ar putea fi încă oprite dacă lumea ar trata situația din Ucraina ca și cum s-ar confrunta cu aceeași situație, dacă puterile nu s-ar juca cu Rusia, ci ar face cu adevărat presiuni pentru a pune capăt războiului."

Zelenski s-a plâns de dezacordul din cadrul UE cu privire la multe sancțiuni împotriva Rusiei și a întrebat de ce se permite unor națiuni să blocheze planul.

 

UE discută o a șasea rundă de măsuri punitive

 

UE discută o a șasea rundă de măsuri punitive, inclusiv un embargo asupra importurilor de petrol rusesc. O astfel de măsură necesită unanimitate, dar Ungaria se opune deocamdată ideii pe motiv că economia sa ar avea prea mult de suferit.

"Câte săptămâni va încerca Uniunea Europeană să convină asupra unui al șaselea pachet de măsuri?", a întrebat Zelenski, menționând că Rusia primea un miliard de euro pe zi de la blocul celor 27 de națiuni pentru livrări de energie.

"Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de a salva vieți. Fiecare zi de tergiversare, slăbiciune, diverse dispute sau propuneri de "pacificare" a agresorului în detrimentul victimei înseamnă pur și simplu mulți ucraineni uciși."

Comentariile lui Zelenski marchează a doua zi consecutivă în care acesta și-a ascuțit criticile la adresa abordării mondiale a războiului.

Miercuri, el a criticat sugestiile ca Kievul să facă concesii pentru a aduce pacea, spunând că ideea seamănă cu încercările de a liniști Germania nazistă în 1938.

 

Trupele ruse avansează 

 

Forțele ruse au atacat din trei părți pentru a încerca să încerce să încercuiască forțele ucrainene în Sievierodonetsk și Lysychansk joi, a declarat armata ucraineană. În cazul în care cele două orașe vor cădea, aproape toată provincia Luhansk din Donbas ar fi sub control rusesc.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că aproximativ 50 de soldați ruși au ajuns pe autostradă și "au reușit să se impună", instalând chiar și un punct de control.

"Punctul de control a fost spart, au fost obigați să se retragă... armata rusă nu controlează acum ruta, dar o bombardează", a declarat el. Era posibil ca trupele ucrainene să părăsească "o așezare, poate două. Trebuie să câștigăm războiul, nu bătălia", a spus el.

"Este clar că băieții noștri se retrag spre poziții fortificate - trebuie să oprim această hoardă".

Consilierul ministrului ucrainean de interne, Vadym Denisenko, a declarat în cadrul unui briefing că 25 de batalioane ruse încercau să încerce să înconjoare forțele ucrainene.

Jurnaliștii Reuters aflați în teritoriul controlat de Rusia la sud au văzut dovezi ale avansului Moscovei în Svitlodarsk, unde forțele ucrainene s-au retras la începutul acestei săptămâni.

Orașul se află acum sub controlul ferm al luptătorilor pro-ruși, care au ocupat clădirea guvernului local și au agățat la ușă un steag sovietic cu secera și ciocanul.

Imaginile filmate de drona Reuters de pe câmpul de luptă abandonat din apropiere arată craterele care marchează un câmp verde înconjurat de clădiri distruse. Luptătorii pro-ruși se aflau în tranșee.

Înaintarea din Donbas a fost susținută de bombardamente masive de artilerie. Armata ucraineană a declarat că 50 de orașe din provinciile Donețk și Luhansk au fost bombardate joi.

Șeful forțelor armate ucrainene, Valeriy Zaluzhny, a cerut pe Telegram multe arme occidentale, în special "arme care ne vor permite să lovim inamicul la o distanță mare".

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat ulterior că orice livrări de arme care ar putea ajunge pe teritoriul rusesc ar fi "un pas serios spre o escaladare inacceptabilă".

 

Pericolul unei escaladări 

 

Țările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au furnizat Ucrainei armament cu rază lungă de acțiune, inclusiv obuziere M777 de la Washington și rachete anti-navă Harpoon din Danemarca.

Washingtonul ia în considerare chiar posibilitatea de a furniza Kievului un sistem de rachete care poate avea o rază de acțiune de sute de kilometri și a purtat discuții cu Kievul despre pericolul unei escaladări în cazul în care va lovi adânc în interiorul Rusiei, au declarat pentru Reuters oficiali americani și diplomați.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova se așteaptă ca Ucraina să accepte cererile sale la orice viitoare discuții de pace. Aceasta dorește ca Kievul să recunoască suveranitatea rusă asupra peninsulei Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o în 2014, și independența teritoriilor revendicate de separatiști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel