Nu mai arunca de acum cojile de portocale! Iată nouă trucuri pe care le poți folosi în viața de zi cu zi

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Nu mai arunca de acum cojile de portocale! Iată nouă trucuri la care le poți folosi în viața de zi cu zi / Foto: Unsplash
Nu mai arunca de acum cojile de portocale! Iată nouă trucuri la care le poți folosi în viața de zi cu zi / Foto: Unsplash

Portocalele se află în top 5 al celor mai consumate fructe. Cei mai mulți oameni beau sucul, iar alții mănâncă portocalele întregi, dar în ambele cazuri, nimeni nu folosește coaja, care de obicei ajunge la gunoi. Iată câteva moduri foarte utile prin care puteți utiliza cojile de portocale în viața de zi cu zi, deoarece nu totul merită să ajungă la gunoi.

Dacă ești întotdeauna în căutarea modalităților ieftine și eficiente de a rezolva problemele minore din viața ta și îți place să fii creativ, trebuie să citești mai departe, Aceste trucuri în care vei folosi coaja de portocală vor face o treabă bună și îți vor schimba viața.

 

1. Coaja de portocală ține melcii departe de grădina ta

 

Melcii sunt unii dintre cei mai detestați dușmani ai celor care își cultivă propriile legume. Cel mai bun mod de a-i îndepărta din solul tău este să pui câteva coji de portocale peste tot în grădină. Melcii sunt foarte atrași de portocale și vor începe să se hrănească cu ele în loc de varza și salata ta.

Va trebui totuși să fiți cu ochii în patru, astfel încât să îi puteți îndepărta imediat ce îi vedeți ronțăind acele coji. Simplu și ușor, nu? Și costă foarte puțin.

 

2. Coaja de portocală poate fi folosită drept un detergent pentru a reduce mucegaiul


Mucegaiul este unul dintre cele mai rele lucruri care pot apărea în casa ta și nu există nimic mai bun pentru a-l combate decât un repelent natural. Poți umple un borcan mare cu coji de portocale și apoi să le acoperi cu oțet de vin alb până la margine.

Procesul de infuzare va progresa și mai repede dacă încălziți mai întâi oțetul. Va trebui să lași amestecul timp de 2-4 săptămâni într-un loc întunecat, iar după aceea, poți să te simți liber să începi să îl folosești pe toate locurile mucegăite.

 

3. Freacă plantele cu coji de portocală pentru a ține pisicile la distanță


Multe pisici au prostul obicei de a mușca și zgâria frunzele plantelor de interior. Ceea ce poți face pentru a evita acest lucru este să iei pur și simplu câteva coji de portocale și să le freci de plante. Uleiurile care vor rămâne pe frunze și tulpini vor enerva pisica ta, care probabil va trece pe lângă ele fără să le mai deranjeze.

 

4. Păstrați o coajă de portocală în ambalajul de zahăr


Cei care fac prăjituri știu foarte bine cum zahărul brun se poate întări dacă este lăsat singur pentru o perioadă de timp în dulap sau dacă se blochează ceva umiditate. Pentru a evita acest lucru, puteți lăsa o coajă de portocală de 5 cm lungime în interiorul pachetului de zahăr.

Coaja va avea grijă să păstreze umiditatea zahărului fără a-l întări sau a dezvolta cocoloașe.

 

5. Folosiți coji de portocale pentru a lustrui suprafețele din lemn


Aproape fiecare casă din întreaga lume are un fel de suprafață din lemn în ea, iar lemnul, ca majoritatea materialelor, își pierde strălucirea în timp. O modalitate inteligentă și ieftină de a reda acea strălucire este să iei o coajă de portocală și să folosești partea albă pentru a freca suprafețele din lemn. S-ar putea să nu rezolve zgârieturile și micile rupturi, dar îi va îmbunătăți aspectul și va ajuta și la starea lemnului.


6. Ține câteva coji de portocală în tocătorul de gunoi din chiuvetă


Dispozitivul de eliminare a gunoiului trebuie să fie unul dintre cele mai murdare locuri din casă și nu toată lumea îl curăță atât de des pe cât ar trebui. Ceea ce poți face este să torni un bol cu cuburi de gheață și o cană de coji de portocale în tocătorul de gunoi în funcțiune și să pornești apa rece timp de 30-45 de secunde.

Apoi puteți opri dispozitivul de eliminare a deșeurilor și puteți lăsa să curgă apă caldă timp de 15 secunde. Veți observa cum mirosul devine mult mai plăcut și mai proaspăt.

Cei mai mulți oameni aleg oțelul inoxidabil pentru chiuvetele lor, iar acest material poate arăta foarte plictisitor dacă nu este curățat corect. O modalitate inteligentă de a-i reda strălucirea este să o frecați cu partea exterioară a unei coji de portocală. Puteți folosi cojile rămase pentru robinete, mânere de ușă, frigidere și chiar aragazuri.

 

7. Îndepărtează petele de cafea încăpățânate din căni


Dacă ești una dintre acele persoane care beau din aceeași ceașcă de cafea sau de ceai pe parcursul zilei, s-ar putea să fi observat cât de pătate devin cănile tale. Chiar dacă le freci cu buretele, nu devin imaculate.

De aceea, poți încerca să freci petele cu o coajă de portocală ușor sărată. Sarea va fi un mare ajutor în frecarea acestor pete încăpățânate.

 

8. Folosește coji de portocale pentru a-ți curăța cuptorul cu microunde


Cuptorul cu microunde reține o mulțime de mirosuri urâte, care pot juca un rol important în calitatea mâncării tale. Ceea ce poți face pentru a-l curăța în mod natural este să umpli un bol cu apă și câteva coji de portocale.

Puneți-o la microunde timp de 60 de secunde, la putere maximă, apoi deschideți ușa. Mirosul va fi super proaspăt, iar tu poți folosi apa pentru a freca cuptorul cu microunde peste tot, folosind o cârpă curată.

 

9. Folosește cojile portocalelor pentru compost


Citricele, inclusiv portocalele, sunt bune pentru compostul făcut în casă, atâta timp cât sunt combinate cu alte fructe și legume. De asemenea, va trebui să supravegheați compostul și să adăugați frunze și iarbă uscată pentru a echilibra uscăciunea acestuia.

Asigurați-vă că tăiați cojile de portocale în bucăți mai mici înainte de a le arunca în compost, astfel încât acestea să se poată descompune mai repede. În cele din urmă, temperatura compostului trebuie să fie foarte caldă pentru a nu se crea mucegai.

Vei folosi vreunul dintre sfaturile prezentate mai sus? Dacă o faci, vrei să ne spui cum a mers?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel