Norvegia este în căutare de asistente medicale străine: Salarii de până la 3.500 de euro, chirie și facturi plătite

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Spitalul Județean Bistrița triumfă la Romanian Healthcare Awards 2023 / Foto: Unsplash
Spitalul Județean Bistrița triumfă la Romanian Healthcare Awards 2023 / Foto: Unsplash

Norvegia se alătură listei țărilor care își îndreaptă atenția spre personalul medical străin, prezentând oferte extrem de atrăgătoare în comparație cu situația actuală a sistemului de sănătate din diferite țări. Astfel, Norvegia pare să devină o destinație dorită pentru asistentele medicale în căutare de condiții de muncă îmbunătățite și oportunități financiare semnificative.

Antonio De Palma, președintele național al sindicatului asistentelor medicale Nursing Up, a dezvăluit că "noi oferte de muncă tentante pentru asistenți medicali italieni sosesc în aceste zile într-o avalanșă, pe care încercăm să le analizăm cu atenție și atenție".

Această mișcare a stârnit interesul asistenților medicali italieni, oferindu-le oportunități care par greu de refuzat, semnalează presa italiană.

 

Salarii cuprinse între 2800 și 3500 de euro net pe lună

 

Ofertele de muncă provin în special de la serviciul public de sănătate norvegian, care colaborează cu o agenție internațională spaniolă cu sediul în Alicante. Președintele național al sindicatului asistentelor medicale Nursing Up a subliniat că aceste oportunități sunt asociate cu propuneri economice atractive, cu salarii cuprinse între 2800 și 3500 de euro net pe lună.

Aspectul financiar pare să fie doar o parte din atracție, potrivit declarațiilor lui Antonio De Palma. El a subliniat că aceasta nu este doar o chestiune de perspectivă economică, ci și o dorință de a găsi alternative într-un moment delicat și controversat, în special pentru sistemul sanitar italian.

"Norvegia deschide calea către alegeri interesante pentru viață", a adăugat De Palma, evidențiind că profesioniștii italieni din domeniul sănătății sunt din ce în ce mai atrași de ofertele de muncă din străinătate, care devin din ce în ce mai agresive și dificil de refuzat.

 

Asistentele se înghesuie să plece în Norvegia: 7.000 de angajați au părăsit Italia

 

În ceea ce privește condițiile de lucru, salariile oferite în Norvegia sunt între 2800 și 3500 de euro net pe lună, iar în unele cazuri, angajatorii acoperă și costurile chiriei și facturilor, cel puțin pentru primele luni. Contractele sunt toate pe durată nedeterminată, iar cunoașterea limbii norvegiene nu mai este o cerință esențială.

De asemenea, salariul nu include doar beneficii financiare, ci și un program de lucru stabil de 37,5 ore pe săptămână, conform Il Messaggero. Beneficiile suplimentare includ acoperirea costurilor de transport din Italia către orașe precum Oslo, Bergen și Trondheim.

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la exodul continuu al profesioniștilor din domeniul sănătății din Italia către alte țări. De Palma a subliniat că, în ultimii trei ani, nu mai puțin de 7.000 de asistente medicale italiene au părăsit țara. Această situație este paradoxală, având în vedere că asistenții medicali italieni se pregătesc pentru o grevă pe 5 decembrie, în timp ce țările europene atrag studenții italieni de top încă de la începutul studiilor lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel