New York Times: Kovesi se confruntă cu DUȘMANII de acasă

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

New York Times scrie că atunci când Laura Codruța Kovesi a fost șefa DNA, mii de oficiali guvernamentali și oameni de afaceri au fost urmăriți.

 Ca procuror independent, doamna Kovesi și-a făcut, de asemenea, dușmani puternici. Ministrul justiției din România, Tudorel Toader, a declanșat înlăturarea sa din vara trecută, acuzându-o că a abuzat de puterile sale și a distrus imaginea României în străinătate, atrăgând public atenția asupra problemelor de corupție ale țării.

Kovesi se află în prima fază de selecție pentru a fi primul procuror al Uniunii Europene, iar Toader conduce o încercare de a-i împiedica numirea. La începutul acestui an, domnul Toader a propus, de asemenea, o legislație care să permită politicienilor și altor condamnați pentru corupție din 2014 să atace verdictele - ceea ce ar putea conduce la o amnistiere.

Propunerea lui Toader de a permite contestarea verdictelor de corupție ar aduce beneficii multor politicieni, inclusiv lui Liviu Dragnea, liderul puternic al Partidului Social Democrat care a fost condamnat la trei ani și jumătate în închisoare pentru abuz în funcție cu o lună înainte ca dna. Kovesi să fie îndepărtată, se mai arată în articolul din NYT, scrie hotnews.ro

Publicul a reacționat împotriva încercării guvernului de a slăbi statul de drept. În 2017, românii au organizat cele mai mari proteste stradale dintr-un sfert de secol după ce a fost adoptată o ordonanță de urgență care efectiv a decriminalizat corupția de nivel inferior. Protestele antiguvernamentale de la București, au devenit violente anul trecut, când poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea.
 
Opoziția publică a lui Toader față de numirea doamnei Kovesi a provocat reacții puternice acasă. Cele două mari partide de opoziție au susținut candidatura. Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal l-a îndemnat pe Toader să-și înceteze eforturile de a submina numirea, denunțându-le drept "dăunătoare pentru România".

Odată cu decizia care necesită doar o majoritate de voturi, este puțin probabil ca România să poată bloca numirea doamnei Kovesi, conchide NYT.
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel