Muncitori români, tratați ca sclavi în străinătate. Silvia Dumitrache (ADRI): „Sunt femei duse la întrerupere de sarcină de către soțiile patronilor care le-au lăsat gravide“

Nicoleta Nicolau / 11 Martie 2023, 13:37
Silvia Dumitrache (ADRI)
Silvia Dumitrache (ADRI)

Mulți români care pleacă la muncă în străinătate sfârșesc ca sclavi pe plantațiile angajatorilor, unde sunt tratați inuman. „Sunt femei duse la întrerupere de sarcină chiar de către soțiile patronilor care le-au lăsat gravide“, afirmă Silvia Dumitrache, președinta Associazione Donne Romene in Italia - ADRI.

Situația e foarte grava și nu se limitează doar la cetățenii din agricultură, construcții sau job-uri casnice. Și cetățenii italieni se găsesc în astfel de situații, în câmp deschis, unde femeile se protejează una pe alta de violurile care au loc zilnic în Italia. Din păcate, lucrurile sunt cunoscute, dar în ciuda măsurilor trebuie făcut mai mult, prevenția trebuie să pornească de acasă, să fie avertizați oamenii să nu plece în locuri necunoscute și cu contracte de muncă dubioase, pe care nu le înțeleg”, a declarat, vineri, la Prima News Silvia Dumitrache, președinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia - Associazione Donne Romene in Italia (ADRI).

Silvia Dumitrache (ADRI): „Sunt femei duse la întrerupere de sarcină de către soțiile patronilor care le-au lăsat gravide“

 

Ea spune că lumea pleacă din disperare și după ureche, după ce aude la rude. „Trebuie să aibă în mână un contract în limba română, numere de telefon de la consulate. E plin de femei rămase însărcinate în urma violurilor. Întreruperile de sarcină sunt numeroase în rândul româncelor din Sicilia. Sunt zeci de cazuri în presa italiană, nu doar de români, ci și de italieni exploatați și abuzați. Sunt femei duse la întrerupere de sarcină chiar de către soțiile patronilor care le-au lăsat gravide. Lumea nu denunță de multe ori pentru că rudele de acasă sunt amenințate cu moartea”, a spus Dumitrache.

Silvia Dumitrache a fost întrebată, vineri, la Prima News, de câte cazuri de femei care leşină la locul de muncă din cauza oboselii se poate vorbi în Italia. 

Cazurile sunt mii. Sunt foarte bine cunoscute şi în Italia şi în România şi noi le-am făcut cunoscute de câte ori am putut. (…) Exploatarea nu se limitează numai la cetăţenii de origine străină din Italia care lucrează în agricultură, în construcţii sau în casele oamenilor, ci cetăţeni italieni se regăsesc în astfel de situaţii, mai ales în agricultură când într-un câmp deschis nu ai nici măcar un grup sanitar unde să te duci. De multe ori femeile se protejează una pe alta ca să evite violurile, care se petrec la ordinea zilei în Italia. Din 2014 noi am făcut şi o anchetă şi o plângere la procuratura din Ragusa şi de abia ieri, după opt ani, procuratura din Ragusa, împreună cu instituţiile statului locale, au demarat un pachet de măsuri în vederea protecţiei şi tutelării muncitorilor de origine străină, întrucât din fericire presa străină a preluat aceste cazuri şi a vorbit despre aceste chestiuni”, a explicat Silvia Dumitrache. 

Ea a susţinut că oamenii trebuie avertizaţi de aceste chestiuni înainte de a pleca la muncă în străinătate şi trebuie să ştie ce drepturi au. 

Muncitori români, tratați ca sclavi în străinătate

 

“Din păcate, în ciuda eforturilor care se fac de către organizaţii, de către consulatele noastre din Italia, de către ambasadă, de către lucrători detaşaţi ai Ministerului Muncii la ambasada din Italia, nu este suficient, pentru că prevenţia unor astfel de situaţii trebuie să înceapă de acasă şi lumea trebuie să fie avertizată de acasă să nu plece în locuri necunoscute de la care nu au informaţii verificate, dacă lucrul ăsta este posibil. Lumea pleacă de disperare şi de nevoie, pentru că se încred în ştirile care ajung de la cunoscuţi sau de la rude. Este bine ca măcar atunci când se deplasează în locuri pe care nu le-au văzut încă sau nu au în mână un contract în limba română care să prevadă toate drepturile şi obligaţiile pe care un lucrător le are, să aibă nişte numere de telefon asaupra lor de la consulate şi din ţările în care se duc, ca să aibă cum să denunţe în cazul în care se se găsesc în situaţii de risc în care de prea multe ori româncele s-au aflat”, a precizat preşedinta ADRI.

Silvia Dumitrache a menţionat că sunt italience care au murit în agricultură, nu doar cetăţeni străini. 

Sunt cazuri denunţate de presa italiană în legătură cu femei italience care au murit în agricultură în Italia, nu numai în Sicilia. Au căzut din picioare, au făcut infarct şi au murit, nu numai străinii care nu sunt băgaţi în seamă. Sunt zeci de cazuri care au fost denunţate în presa italiană, nu şi în presa românească. Situaţiile sunt foarte grave”, a transmis Silvia Dumitrache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0