„Multe probleme ies la iveală”. Muncitori români din Olanda, găzduiți în Germania: „Pot lua chirii mari și pot exploata oamenii”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„O serie de probleme ies la iveală”. Agențiile găzduiesc muncitorii români din Olanda în Germania: „Pot lua chirii mari și pot exploata oamenii”
„O serie de probleme ies la iveală”. Agențiile găzduiesc muncitorii români din Olanda în Germania: „Pot lua chirii mari și pot exploata oamenii”

În Țările de Jos, o serie de agenții de ocupare a forței de muncă par să găzduiască angajați străini în Germania. Pentru a face acest lucru, ei cumpără o serie de locuințe în municipalitățile germane din zona de frontieră germană, care sunt apoi închiriate lucrătorilor străini, inclusiv românilor. 

Acest lucru reiese din mărturiile germane din ziarul olandez NRC Handelsblad. Printre altele, se subliniază că aceste case se dovedesc adesea a fi într-o stare deplorabilă. Clădirile găzduiesc adesea grupuri mari de angajați. Dar există și alte câteva probleme.

Olanda. Patru români, cu lacrimi în ochi după ce au recunoscut două spargeri: „Ne-au promis locuri de muncă, dar ne-au înșelat”

 

„O serie de probleme ies la iveală”

 

Țările de Jos se confruntă cu lipsa de locuințe la prețuri accesibile. De aceea, o serie de agenții de recrutare caută oportunități peste granița germană. „Cu toate acestea, o serie de probleme ies la iveală”, a spus Peter Hinze, primarul municipalității de la granița germană Emmerich, într-o mărturie pentru ziarul olandez. „11 până la 15 angajați străini sunt adesea cazați în aceste case. În plus, în Germania se percepe aproximativ aceeași chirie ca și în Țările de Jos, dar, în același timp, se poate conta pe costuri mai mici ale cheltuielilor. Această tactică chiar dă roade pentru agențiile de ocupare a forței de muncă”.

Emmerich, o municipalitate din apropierea orașului olandez Arnhem, are aproximativ 30.000 de locuitori. „Cu toate acestea, aproximativ o zecime din populația totală este formată din români și polonezi”, a menționat primarul Hinze. „Mai mult, acest număr se referă doar la persoanele care sunt înregistrate oficial”.

„Numărul lucrătorilor migranți din Emmerich a crescut brusc în ultimii ani. Acest grup de populație este format aproape exclusiv din est-europeni care lucrează în Țările de Jos. În plus, locuința lor este adesea o preocupare deosebită”, a adăugat primarul.

Olanda. Românce luate ostatice și conaționali răniți: „Unde sunt banii?”. Ce s-a întâmplat cu agresorul este de necrezut

 

„Țările de Jos câștigă banii, în timp ce Germania se confruntă cu probleme”

 

„Agențiile de ocupare a forței de muncă cumpără adesea cele mai ieftine case de pe piață. O mare parte din aceste clădiri prezintă defecte considerabile, dar agențiile de muncă temporară nu reușesc să efectueze reparațiile necesare. În plus, localnicii se plâng și de lipsa de integrare și de neplăceri”, a mai spus Hinze.

Plângeri similare sunt auzite în Kreis Borken, un district care este format din 70 de municipalități de graniță germană și are 380.000 de cetățeni.

„Muncitorii migranți angajați în Țările de Jos locuiesc în Germania”, susține politicianul local Elisabeth Schwenzow. „Controlul guvernului olandez asupra conformării cu legislația este pur și simplu mai dificil atunci când oamenii locuiesc în străinătate. În aceste circumstanțe, agențiile de ocupare a forței de muncă pot percepe mai ușor chirii mari și pot exploata oamenii în acest fel”.

„Țările de Jos câștigă banii, în timp ce Germania se confruntă cu probleme”, continuă Hinze. Potrivit municipalităţilor germane, problema poate fi rezolvată doar dacă intervine Olanda, iar firmele sunt obligate să angajeze direct lucrători străini, fără a se baza pe intervenţia agenţiilor specializate de recrutare.

Potrivit municipalităților germane, acest lucru va face mai puțin probabil ca lucrătorii străini să fie cazați în locuri de cazare ieftine peste graniță de către agențiile de angajare temporară.

Olanda. Muncitori români fără adăpost, alungați fără milă: „În loc să fie ajutați, îi împing mai mult în mizerie”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel