Mugur Isărescu: „Nu facem așa ceva cu rezerva de aur a României”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat faptul că scopul rezervei de aur este „să dea credibilitate”. De asemenea, el susține, în nume personal, repartierea aurului, dar un aviz oficial urmează să fie dat de Consiliul de Administrație în următoarea perioadă.

„Nu pot să vorbesc în numele Consiliului (n.r. - Consiliului de Administrație al BNR), dar aș înclina, personal, da. Scopul rezervei, inclusiv cea de aur, este să dea credibilitate", a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de astăzi, întrebat dacă este de-acord cu repartierea aurului, după cele mai recente discuții și propuneri, informează Ziare.com.

Guvernatorul BNR a menționat că, imediat după această ședința, cea de marți, CA al BNR mai are o ședința și va trimite „avizul, opinia BNR către Parlament”, fiind „în termenul de 30 de zile”, până când pot trimite un răspuns.

Citește și SCANDAL AUR. LOVITURĂ din Senat pentru BNR

„Noi luăm la aur, până în criză, 1 procent - un procent și ceva, la valută, la dolar luăm 5 sau 6 pe diferite plasamente. Raportul s-a cam păstrat. Dacă la dolar a ajuns 0 sau negativ, ajunsese, vă dați seama câtă fantezie au avut cei care tot revenit și au revenit că nu știu cât a pierdut Banca Națională că nu a obținut dobânda la aur.

Ce dobânda să obții la aur? Sunt dobânzi negative. Se mai obținea un câștig dacă ne apucăm să facem operațiuni speculative. Nu facem așa ceva cu rezervă de aur a României", a punctat el.

În aceste condiții, guvernatorul BNR a completat că reprezentanții instituției au multe de explicat: ce este rezervă, cum este administrată.

„Direcția de comunicare trebuie să o explice mai bine. În fiecare an, avem cinci până la zece pagini, administrarea rezervelor valutare ale României în raportul anual. Probabil că nu le citește nimeni”, a adăugat Isărescu.

Citește și Băsescu, despre repatrierea aurului: Rezerva aflată în straintate înseamnă și o garanție de vreme rea

Guvernatorul BNR a subliniat că rezerva nu este investiție.

„Rezervă este rezervă, nu este investiție. Aurul are o mare dimensiune emoțională. Suntem aproape hotărâți să mărim partea din muzeu privind aurul, să găsim o modalitate să treacă fiecare dintre dumneavoastră și să atingă un lingou de aur. Să vedem cum asigurăm securitatea”, a mai spus Isărescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel