Motivul pentru care românii trec granița pe jos: „E corect ce se întâmplă?”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În lipsa unor mijloace de transport care să îi aducă în ţară, sute de români trec graniţa de vest pe jos.

Din vamă, sunt preluaţi de autocare şi sunt duşi în carantină, în judeţele de domiciliu. Însă până să ajungă la frontieră, plătesc câteva sute de euro unor transportatori care îi preiau din Italia, Franţa sau Germania. Uneori, chiar la negru.

Punctul de frontieră Nădlac I este tranzitat zilnic de 400- 500 de persoane. Ca să ajungă până în apropierea graniţei, mulţi trec printr-o adevărată aventură.

Un bărbat întors din Italia, povesteşte că schema de transport a apărut în ţările vecine, odată cu pandemia. Vine din Torino, unde a rămas fără muncă. Pentru că se anulaseră cursele aeriene, a cerut sprijinul Ministerului Afacerlor Externe însă fără succes, spune el.

„Am venit la negru cu un microbuz până la o anumită locaţie, de acolo ne-a luat altcineva şi ne-a dus până în vamă cu bani grei: 250 de euro. Am fost cinci persoane, ori 250. E corect ce se întâmplă?”, a spus Gheorghe Lupu, potrivit Știrile PRO TV.

 

„Aşteptam autocarul să ne bage în carantină”

 

Românii admit că transportatorii îi lasa la un kilometru de graniţă, iar de acolo merg pe jos.

„Eu am venit din Olanda. M-a adus până la un kilometru şi ceva şi de acolo am venit pe jos. Aşteptam autocarul să ne bage în carantină”, a spus un român.

„Am intrat cu un coleg de servici, cu maşina personală a colegului de servici şi de aici mă supun regulilor de carantină”, a mai povestit altul.

 

Autorităţile sunt la curent cu această situaţie

 

„Se înregistrează un număr mare de cetăţeni care intră pe teritoriul României prin punctul de trecere Nădlac 1, pe jos. Intră pe jos, pentru că nu au alte mijloace de transport. Sunt transportaţi de anumiţi operatori din Austria şi Ungaria până la frontiera de stat a României”, a declarat Gheorghe Storian, prefectul județului Arad.

Odată intraţi în ţară, oamenii trec prin triaj şi li se fac formalităţile. Este nevoie de cel puţin zece autocare zlinic pentru a-i transporta până acasă. Numai că şi aici, pe unele rute, apar probleme.

Imagini cu un autocar supra aglomerat care a plecat din Vama Nădlac spre Timişoara au stârnit vâlvă pe reţelele sociale. Oamenii stau pe culoar şi pe scările autocarului în drum spre centrul de carantină. Autorităţile au precizat că nu a fost depăşită capacitatea autobuzului şi că transportul nu a fost unul în neregulă. Potrivit Poliţiei de Frontieră, numărul celor care intră în ţară cu maşina personală a rămas constant. Între 2.000 şi 2.500 zilnic.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel