Moscova. Sondă ruso-americană, lansată spre Venus

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

O sondă interplanetară ruso-americană va fi lansată spre Venus cel mai probabil în anul 2027, a anunţat Liudmila Zasova, copreşedinte al grupului bilateral de oameni de ştiinţă care participă la această misiune, citată marţi de Xinhua. 

"Discutăm despre ferestre de lansare pentru 2026, sfârşitul lui 2027, 2029 şi 2031. Chiar dacă finanţarea va începe în acest an, nu ne mai rămâne timp suficient pentru prima dată anunţată. Cel mai probabil lansarea va fi în 2027", a declarat Liudmila Zasova pentru agenţia de presă RIA Novosti, într-un interviu publicat marţi.

Costurile misiunii la care va participa sonda spaţială Venera-D, un proiect comun ruso-american, ce vizează asolizarea pe Venus, vor fi discutate la Moscova în luna octombrie, a adăugat ea. 

Japonia şi UE sunt pregătite să se alăture proiectului şi să furnizeze echipamente ştiinţifice, a precizat Liudmila Zasova. 

Misiunea a fost propusă iniţial în 2003 de Academia de Ştiinţe din Rusia. În 2013, Statele Unite s-au declarat interesate de acest proiect şi un grup comun de lucru a fost înfiinţat în acelaşi an.

Însă proiectul a fost suspendat în 2014 din cauza crizei din Peninsula Crimeea şi a fost reluat în anul următor, când s-a anunţat că sonda ar putea fi lansată în 2026. 

Această sondă, ce va include un modul orbital rusesc, un modul de asolizare rusesc şi o mică staţie ştiinţifică americană, ar trebui să fie trimisă în spaţiu cu ajutorul lansatorului greu rusesc Angara-A5 de pe cosmodromul Vostocinîi din regiunea Amur, aflată în estul îndepărtat al Federaţiei Ruse. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel