MOBILIZARE pentru TOȚI românii din diaspora: Sunteți o forță. SEMNAȚI!

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
oameni
oameni

Românii din diaspora sunt rugați să susțină initițiava ”Oameni noi în politică”.

”Dragii nostri, va stim cu sufletul acasa pe multi dintre voi. Ati demonstrat-o la alegerile prezidentiale din 2015, apoi in ultimele 20 de luni cand, dupa OUG 13 v-ati cristalizat in grupuri civice peste tot in Europa. Iar cel mai de curand, ati demonstrat-o cu mobilizarea masiva de pe #10august.

Sunteti o forta. Una de care avem nevoie. Nu doar ca sa alimentati conturile cu ce acumulati muncind in lumea larga (stim ca faceti asta de mult, se simte). Ci si sa aveti un cuvant de spus in alegeri.

Pentru asta, in cadrul initiativei legislative cetatenesti #oameninoi in politica vrem sa vedem ca diaspora are o corecta reprezentare in parlament, nu doar 2 senatori si 4 deputati. Si ca poate vota fara sa vina in tara - in cazul celor care si-au pastrat in acte domiciliul in Romania.

Sprijiniti-ne: semnati, strangeti semnaturi, donati! Va multumim!”, a fost mesajul Dianei Maria Voicu.

Inițiativa ”Oameni noi în politică”

Aproximativ 600.000 de români au domiciliul oficial în străinătate. Ar trebui să fie reprezentați de 8 deputați și 4 senatori. În momentul actual, un număr de aproximativ 600.000 de români au domiciliul oficial (cel menționat în cartea de identitate) stabilit în străinătate. Potrivit Legii nr. 208/2005 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, normele de reprezentare în Parlament sunt de:

1 deputat la fiecare 73.000 de locuitori și 1 senator la fiecare 168.000 de locuitori.

Drept consecință, românii cu domiciliul oficial în străinătate ar trebui să fie reprezentați de 8 deputați și 4 senatori.

Totuși, într-un mod total artificial, printr-o anexă la Legea nr. 208/2015, numărul parlamentarilor aleși de către românii cu domiciliul oficial în străinătate a fost plafonat la 4 deputați și 2 senatori, jumătate din numărul stabilit legal.

Un număr egal de parlamentari sunt trimiși în Parlament de județe precum Tulcea sau Covasna, care au însă o populație de două ori mai mică.

Inițiativa legislativă cetățenească #oameninoi propune eliminarea plafonării artificiale a numărului de parlamentari aleși de cetățenii români cu domiciliul în străinătate.

Cu susținerea ta, numărul parlamentarilor aleși de diaspora se va dubla, asigurând o reprezentare corectă și proporțională a cetățenilor români cu domiciliul oficial în străinătate.

Aflați mai multe pe oameni-noi.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel