Un fragment din craniul acestei importante relicve, ce cuprinde arcada sprâncenei drepte, a fost adus cu un avion special până la Cluj-Napoca, urmând apoi să fie transportat cu un microbuz până la destinația finală, Catedrala Arhiepiscopală Majoră "Sfânta Treime" din Blaj.
Peste o mie de credincioși greco-catolici au venit în pelerinaj din diferite județe pentru a se ruga și închina la moaștele Sfintei Ana. Cei prezenți au avut ocazia să participe la Sfânta Liturghie și să se închine la relicvă, iar închinarea a continuat și după terminarea slujbei, inclusiv pentru cei care nu au avut loc în catedrală în timpul ceremoniei.
Credincioșii ortodocși vor avea de asemenea posibilitatea să se închine la această relicvă, întrucât moaștele Sfintei Ana vor fi aduse și la Mănăstirea Oașa și la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.
Capul Sfintei Ana a fost adus pentru prima oară în România
Relicva Sfintei Ana a fost donată în anul 1435 de către regele Angliei, Henric al VI-lea Plantagenet, episcopului de Bologna, Fericitul Nicola Albergati. Aceasta fusese trimisă ca un cadou diplomatic pentru a obține pacea între Coroana franceză și cea engleză, după Războiul de o sută de ani. Moaștele au ajuns în mănăstirea Certosa, iar ulterior, din motive practice, au fost mutate într-o biserică din interiorul orașului Bologna, iar mai târziu, în Catedrala Mitropolitană din Bologna.
Până în prezent, capul Sfintei Ana nu a părăsit niciodată Bologna, ceea ce face această ocazie specială și emoționantă pentru credincioșii români.
Sfânta Ana este venerată ca ocrotitoare a copiilor și a maternității, fiind considerată mama Fecioarei Maria, iar credința în puterea ei de a proteja și îndruma femeile în timpul maternității este una dintre cele mai profunde tradiții spirituale.
După închinarea la Blaj, moaștele Sfintei Ana vor ajunge la schitul de la Găbud, iar apoi la Mănăstirea Oașa, împreună cu binecuvântarea Arhiepiscopului de Alba Iulia, Irineu. Astfel, sărbătorile din aceste două așezăminte monahale vor fi încununate de această mare bucurie spirituală, aducând binecuvântare și înfrumusețare prin aducerea relicvei din Italia în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News