Mister pentru autorități. Este al lui Putin iahtul galben din Italia, în valoare de 700 de milioane de dolari?

Alexandra Curtache |
Data publicării:

De curând a apărut un nou mister pentru autoritățile din Italia: un iaht imens de culoare galbenă. Lung de 140 de metri și cu o valoare estimată la 700 de milioane de dolari, este ancorat în Marina di Carrara și este unul dintre cele mai mari, mai noi și mai scumpe iahturi din lume. Cei de la New York Times - care relatează despre el - se întreabă dacă este deținut de un rus sau chiar de președintele Vladimir Putin, având în vedere că până acum nu a fost identificat public niciun proprietar.

Cert este că Scheherazade - așa cum se numește mega-iahtul - este "sub lupa poliției italiene". Căpitanul său, britanicul Guy Bennett-Pearce, a declarat că anchetatorii au urcat la bord vinerea trecută și au examinat actele. 

Potrivit unei surse care a dorit să rămână anonimă, poliția financiară a deschis o anchetă în acest caz. Într-un interviu telefonic acordat NYT, Bennett-Pearce s-a limitat să nege că Scheherezade îi aparține lui Putin sau că liderul rus a pus vreodată piciorul în ea.

Căpitanul nu a exclus ca proprietarul să fie rus, dar a susținut că acesta nu se află pe nicio listă de persoane afectate de sancțiunile occidentale: Bennett-Pearce a refuzat să spună mai multe despre identitatea proprietarului, invocând un "acord ermetic de confidențialitate".

 

Autoritățile au declarat că documentele vor fi tratate cu "confidențialitate"

 

Ulterior, într-un mesaj trimis luni seară unui jurnalist de la New York Times, căpitanul a declarat că "nu a avut de ales" decât să predea autorităților italiene documentele care dezvăluie identitatea proprietarului, asigurându-le că va face acest lucru ieri. Autoritățile l-au asigurat că documentele vor fi tratate cu "confidențialitate".

"Nu am nicio îndoială că acest lucru va scăpa nava de toate indiscrețiile și speculațiile negative", i-a scris Bennett-Pearce reporterului. Ziarul amintește că misterul asupra proprietarului navei Scheherazade a apărut și pentru că numele de pe corpul navei a fost acoperit, iar când iahtul a ajuns în port a fost ridicată o barieră metalică înaltă pe chei pentru a-l proteja - cel puțin parțial - de ochii curioșilor. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în Marina di Carrara, au comentat unii locuitori. 

 

Între timp, iahtul lui Roman Abramovich este mutat

 

My Solaris, iahtul lui Roman Abramovich, a părăsit între timp Barcelona. Timp de câteva zile, presa a speculat cu privire la o "evadare" pentru a proteja vasul de 500 de milioane de euro de eventuale măsuri împotriva activelor oligarhilor ruși din Europa. Potrivit aplicației Marine Traffic, iahtul a pornit în ultimele ore și se deplasează în prezent cu o viteză de 14,6 noduri la nord de Insulele Baleare.

Solaris-ul, construit de șantierul naval Lloyd Werft din Bremerhaven, Germania, i-a fost livrat lui Abramovici abia anul trecut. Nava are o lungime de 140 de metri și 48 de cabine. În ultimele zile, în portul Barcelona au fost observate mișcări ale navei, ceea ce sugerează o plecare iminentă. Eclipse, celălalt iaht de 163 de metri al oligarhului, navighează de asemenea în prezent în apropierea Insulelor Virgine Britanice. Ambele nave navighează sub pavilion Bermude.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel