Ministrul Sănătății: Unele spitale din Germania, la un pas de faliment din cauza costurilor energiei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Unele spitale din Germania se confruntă cu un risc în creştere de faliment din cauza costurilor ridicate ale energiei, a atenţionat ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach, citat duminică de dpa.

'Dacă nu luăm măsuri rapid şi realmente în mod drastic, vor fi închideri' de clinici, a declarat duminică ministrul pentru postul public ARD.

Responsabilul german a menţionat că va purta discuţii, marţi, privind creşterea asistenţei federale pentru spitale cu ministrul finanţelor, Christian Lindner, adăugând că nu poate da cifre până atunci.

Mai devreme în această săptămână Federaţia germană a spitalelor a făcut apel la autorităţi să ia măsuri neîntârziate pentru a opri potenţialele închideri de clinici, susţinând că sectorul spitalicesc se confruntă cu un deficit de finanţare pentru materiale şi energie de circa 15 miliarde de euro în acest an şi anul viitor.

Întrebat pe ce se bazează aceste estimări, Karl Lauterbach a admis că 'spitalele vor fi puse în faţa unei probleme foarte grave cu lichidităţile în următoarele câteva luni'.

Ministrul Sănătății: Unele spitale din Germania, la un pas de faliment din cauza costurilor energiei

 

Germania dispune de circa 1900 de spitale cu un total de aproximativ 490.000 de paturi, mai adaugă dpa, potrivit Agerpres.

Ministrul s-a arătat sceptic în ceea ce privește apelurile pentru un fond special pentru spitale, analog cu fondul de 100 de miliarde pentru cheltuieli militare suplimentare. "Nu putem introduce un fond special pentru fiecare zonă", a spus el. Trebuie să fim atenți acolo, a spus el. "La urma urmei, totul trebuie să fie plătit."

La începutul săptămânii, Asociația Spitalelor Germane a cerut politicienilor să acționeze rapid. În caz contrar, a spus acesta, numeroase spitale vor fi amenințate cu închiderea din cauza urgenței economice. O plafonare generală a prețului gazelor doar în martie nu ar fi un ajutor adecvat. Două treimi din creșterile de costuri neacoperite au fost cauzate de creșterea prețurilor la produsele medicale, medicamente, alimente și servicii și doar o treime de costurile ridicate ale energiei. Diferența totală de finanțare se ridică la aproximativ 15 miliarde de euro în 2022 și 2023, a precizat acesta.

Comentând aceste cifre, Lauterbach a declarat că știa calculele, dar nu le putea înțelege. "Asta ar însemna că Asociația Spitalelor Germane este în măsură să facă o estimare: Cât de scumpe vor fi gazele anul viitor, cât de scumpă va fi energia electrică?". Să fiu sincer, nimeni nu știe asta acum. Cu toate acestea, se poate spune cu certitudine că "spitalele se vor confrunta cu o problemă de lichiditate foarte drastică în următoarele câteva luni". Acest lucru trebuie să fie rezolvat. În Germania există aproximativ 1900 de spitale cu aproximativ 490.000 de paturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel