Animalul a fost condamnat inițial la moarte după ce a ucis un bărbat, în luna aprilie a acestui an, ursoaica fiind ulterior salvată de la eutanasiere în urma unor proteste masive. Gaia ar fi trebuit să ajungă în România, la propunerea Organizației Internaționale pentru Protecția Animalelor.
Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor (OIPA) a anunțat, încă din luna mai, că a informat Ministerul Mediului din România cu privire la posibilitatea de a transfera ursul într-un sanctuar din România, în cazul în care acesta nu poate fi eliberat în natură.
„Astăzi, în România, există o problemă reală cu urșii. Există pentru prima dată un studiu care nu e făcut din birouri, un studiu făcut de Universitatea Transilvania, care ne spune și cifra. Astăzi avem în România aproximativ 8.000 de urși. E o cifră estimativă. Pentru a asigura condiții optime de protejare a speciei de urs și pentru a limita conflictele dintre om și urs, studiul mai spune că o cifră optimă referitoare la cât pot să acomodeze habitatele este de 7.500 maxim”, a spus ministrul, la Digi 24.
Fechet a spus că România a contactat mai multe țări cu habitate potrivite, pentru a prelua o parte din urșii din România, dar nimeni nu a acceptat.
"Italia nu doar că nu a răspuns pozitiv la acea corespondență, dar Italia se pregătește să trimită în România singurul urs problemă, acel urs care a ucis un om în urmă cu câteva săptămâni. În Italia sunt aproximativ 30 de urși și acum există o procedură administrativă prin care ursul problemă se pregătește să vină în România, ca și cum nu am avea suficienți. În măsura în care această decizie ține și de Ministerul Mediului, eu cred că România nu ar trebui să primească și alți urși. Deocamdată nu ne-a întrebat nimeni", a mai spus Fechet.
Urșii din Trentino au ajuns un adevărat pericol pentru oameni
Andrea Papi, un tânăr de 26 de ani care alerga într-o zonă împădurită și muntoasă din apropierea satului său Caldes, în regiunea Trentino-Tirolul de Sud, a fost declarat ucis de ursoaica JJ4. Cadavrul său a fost descoperit pe data de 5 aprilie într-o râpă, prezentând răni adânci la gât, brațe și stomac, care erau în mod clar cauzate de un animal carnivor mare.
Însă noi dovezi indică faptul că ursoaica JJ4 nu ar fi vinovată de moartea lui Andrea Papi. Conform acestor informații, rănile suferite de Papi ar fi fost provocate de un urs mascul, nu de o femelă. Reprezentantul legal al ligii LEAL, Aurora Loprete, a afirmat că "leziunile detectate pot fi identificate ca fiind cauzate de caninii unui urs mascul adult".
În aceste condiții, soarta ursoaicei JJ4 rămâne incertă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News