Ministrul Educaţiei despre introducerea admiterii în liceu: Ar trebui să fie organizată în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, cu subiecte proprii

Nicoleta Baciu / 9 iul 2021, 23:28 Salveaza PDF Comentarii
Ministrul Educaţiei despre introducerea admiterii în liceu
Ministrul Educaţiei despre introducerea admiterii în liceu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că îşi doreşte ca din toamna anului 2022 să se reintroducă admiterea în licee, acolo unde este concurenţă mare. El a mai precizat că speră ca în două săptămâni să fie adoptat un memorandum în acest sens şi că partidele din Coaliţia de guvernare îşi vor asuma ideile din proiectul ”România Educată”. Liceele, afirmă ministrul, ar trebui să organizeze admiterea în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, cu subiecte proprii.

”Dacă un Bacalaureat bazat pe competenţe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal, în acest sistem de educaţie bazată pe competeţe, concursul de admitere în liceu este o modalitate prin care mergem spre o educaţie personalizată, în funcţie de aspiraţiile fiecărui tânăr şi spre aspiraţiile fiecărei şcoli şi mergem, de asemenea, spre o descentralizare. Fără să fie o obligativitate organizarea acestui examen, nici pentru liceu, nici pentru candidat care nu e obligat să se prezinte. Această idee, de a da sau concurs de admitere în liceu sau evaluare naţională, evită participarea la două examene pentru aceşti tineri de vârstă de 14 ani. Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată, însă. Proiectul România Educată este un proiect de viziune, nu este nicio strategie, nicio lege, dar în momentul în care, pe baza acestui proiect de viziune, care va face obiectul unui memorandum în Guvern, prin care Guvernul va adopta acest proiect, România Educată, se va trece la construcţia unei noi legi. Iar prin această lege în care este prevăzută admiterea în liceu aşa cum reclamă liceele care au concurenţă foarte mare, ea poate fi aplicată din toamna anului 2022”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri, la Digi24. 

 

Fiecare liceu şi-ar putea face subiectele pentru admitere

 

Ministrul Educaţiei a mai adăugat că fiecare liceu şi-ar putea face subiectele. ”Şi-ar putea face singuri subiectele pentru a avea o selecţie particularizată la strategia de dezvoltare a acelui liceu la care să adere tinerii care îşi doresc la liceul respectiv”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat, de asemenea, că primul pas în calendarul de implementare al acestui proiect ar putea fi făcut peste două săptămâni. ”Sunt ipoteze de lucru. Calendarul de implemnetare va fi următorul: în următoarele două săptămâni îmi place să cred că vom adopta acest memorandum în Guvern, că partidele din Coaliţie îşi vor asuma ideile din România educată, după care pe parcursul verii vom trece la elaborarea unui proiect bazat pe toate aceste idei din proiectul de viziune România Educată. Mai apoi vom avea dezbatere publică şi dezbatere parlamentară şi s-ar putea să avem la finalul acestui an, începutul anului viitor, o lege adoptată, având la dispoziţie timp pentru elevi şi părinţi pentru a se pregăti pentru noile schimbări şi pe de altă parte pentru a avea toată legislaţia subsecventă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cum va reduce frauda, ministrul Cîmpeanu a declarat că admiterea ar trebui să aibă loc în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră în toate liceele care organizează o astfel de admitere.  ”Va trebui o atenţie maximă pentru ca aceste examene să fe organizate corect şi obiectiv. O măsură care se impune, dar care nu rezolvă această problemă ar fi aceea a organizării concursului de admitere în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, în toate liceele care doresc să organizeze consurs de admitere”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

[citeste si]

 

 


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy