Miniştrii afacerilor externe ungar şi ucrainean speră că 2022 va fi un an mai bun pentru relaţiile bilaterale

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Facebook / Szijjártó Péter
Foto: Facebook / Szijjártó Péter

Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a discutat luni la telefon cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, ambii confirmând dorinţa lor ca relaţiile dintre cele două ţări să se îmbunătăţească, informează agenţia de presă MTI. 

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a informat că ambii nutresc speranţa că "2022 va fi un an mai bun în ceea ce priveşte relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina decât a fost anul acesta", scrie Agerpres. 

Potrivit lui Szijjarto, guvernul ungar a depus mari eforturi pentru a asigura resursele energetice pentru Ungaria şi a creşte rolul ţării în ceea ce priveşte aceste resurse pentru regiune. Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că dintre cele şapte ţări vecine, Ungaria are acum conexiuni de gaz cu şase ţări, în timp ce "numărul de conexiuni electrice va creşte în curând".

Szijjarto a adăugat că în 2020 şi 2021 cea mai mare cantitate a gazului important de Ucraina din Vest a trecut prin Ungaria, tendinţă ce va continua în primele trei luni ale anului viitor, cu o capacitate de 700 de milioane de metri cubi.

Ungaria a semnat recent un acord cu Ucraina



Ungaria a semnat recent un acord cu Ucraina privind livrarea unei capacităţi garantate de gaze naturale Kievului, începând din 1 ianuarie 2022. Potrivit acordului, Ucraina va putea importa zilnic până la 8 milioane de metri cubi de gaz de pe piaţa europeană, via Ungaria, prin intermediul operatorului ungar FGSZ (Foldgazszallito).

Ucraina nu a mai importat gaz direct din Rusia învecinată după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea şi după susţinerea acordată de Moscova separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

În septembrie, Ungaria a semnat un acord cu Gazprom în urma căruia va primi anual 4.500 de milioane de metri cubi de gaze ruseşti, o cantitate mai mică decât cei 8.600 primiţi în 2020, dar care reprezintă în continuare aproape jumătate din consumul acestei ţări. În conformitate cu noul acord, gazele ruseşti vor ajunge în Ungaria pe două căi: 3.500 de milioane de metri cubi prin Serbia, iar restul prin Austria, evitându-se astfel teritoriul ucrainean.

Ce a constatat diplomaţia ucraineană



Diplomaţia ucraineană constatase atunci "cu tristeţe" că demersul Budapestei "prejudiciază rezultatele pozitive şi tendinţele în relaţiile dintre Ucraina şi Ungaria".

Relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat în 2017, după ce Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a adoptat o noua lege a educaţiei care stabileşte că limba principală de studiu în instituţiile de învăţământ din Ucraina este limba de stat, adică ucraineana.

Peste 150.000 de maghiari locuiesc în regiunea ucraineană Transcarpatia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel